Oamenii de știință par să fi găsit o cale pentru inversarea diabetului de tip 2 și a fibrozei hepatice

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 16:29
Oamenii de știință par să fi găsit o cale pentru inversarea diabetului de tip 2 și a fibrozei hepatice
Oamenii de știință americani încearcă să inverseze diabetul de tip 2 și fibroza hepatică. Sursa foto: pinterest.com

Vești bune pentru persoanele care suferă de fibroza hepatică și diabet de tip 2. În urma unei perechi de studii conexe efectuate recent, oamenii de știință din Statele Unite ale Americii se arată optimiști în privința șanselor ca aceste afecțiuni cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume să fie inversate.

Cum vor cercetătorii să te vindece de diabet și fibroză hepatică

Concret, o echipă de cercetători din cadrul Universității Yale, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ ale tuturor timpurilor, au descoperit o metodă ingenioasă, testată mai întâi pe șoareci. În urma analizelor s-a constatat că procesele de bază sunt conservate la om, informează publicația Medical Express.

În primul dintre cele două studii, specialiștii au descoperit o legătură importantă între diabetul de tip 2 și modul în care organismul nostru răspunde la dietă. Aceasta provoacă un proces prin care TET3 şi HNF4α, două proteine care se găsesc în ficat, stimulează producţia de glucoză din sânge.

Cercetătorii sunt convinși că pot dizolva diabetul prin această metodă

În cazul diabetului 2, un astfel de element declanșator, sau „comutator”, cum îi spun cercetătorii, nu reușește să oprească odată cu finalizarea dietei, cum se întâmplă de regulă în cazul unei persoane care nu suferă de această boală. Oamenii de știință au ajuns astfel la concluzia că nivelul acestor proteine odată scăzut, ar duce la stoparea dezvoltării diabetului.

Huang şi echipa sa au injectat cobaii cu material genetic cunoscut sub numele de ARN-uri interferice mici, ambalate în viruşi care au vizat TET3 sau HNF4β. Ulterior, au descoperit că glicemia şi insulina au scăzut semnificativ, prin oprirea eficientă a diabetului.

Mai multe medicamente, printre care și metformina, sunt disponibile în prezent pentru a controla nivelul de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet. Acestea au, însă, o serie de efecte secundare neplăcute, susțin oamenii de știință.

Pe de altă parte, „în momentul de faţă, nu există medicamente eficiente pentru tratamentul fibrozei”, a declarat Xuchen Zhang, MD, profesor asociat în patologie şi coautor în studiul fibrozei. Următorul pas al studiului a fost identificarea subiecţilor pentru testarea TET3 şi HNF4α şi dezvoltarea celor mai eficiente molecule mici pentru a trata diabetul de tip 2 sau fibroza.

În ciuda faptului că ambele boli sunt frecvente, există extrem de puţine opţiuni de tratament. Aproximativ 28 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii au diabet de tip 2, caracterizat prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, afecțiune care poate duce la multe alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral şi insuficienţă renală.

Ciroza este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial şi este generată de fibroza hepatică , o acumulare de ţesut cicatricial pe ficat”, a declarat coautorul James Boyer, MD, profesor şi director emerit al Yale Liver Center.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×