O vulnerabilitate a mesageriei WhatsApp a făcut posibilă spionarea computerelor utilizatorilor

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 16:13
O vulnerabilitate a mesageriei WhatsApp a făcut posibilă spionarea computerelor utilizatorilor
WhatsApp a făcut posibilă spionarea computerelor utilizatorilor. Sursa foto: digi24.ro

Aplicaţia mesageriei WhatsApp a avut o vulnerabilitate ce permitea persoanelor necunoscute să intre şi să spioneze fişierele personale ale altor utilizatori. Vulnerabilitatea a fost descoperită şi remediată anul trecut. Cum îţi putea intra un atacator în computerul persoanal vezi un pic mai jos.

Cum puteau fi spionaţi utilizatorii prin vulnerabilitatea mesageriei aplicaţiei WhatsApp

Tot ce trebuia să facă o persoană rau-voitoare era să trimită un link persoanei vizate şi aceasta să acceseze link-ul. Astfel, necunoscutul putea intra pe computerul persoanei vizate, scrie digi24.ro. Slăbiciunea îi afecta pe acei utilizatorii care folosesc varianta desktop a cunoscutei aplicații. Reprezentanţii WhatsApp au informat că slăbiciunea a fost remediată şi că nu se crede că a fost exploatată.

Link-ul primit de utilizator părea unul trimis de aplicaţia WhatsApp, părea real din toate punctele de vedere. Dacă persoana respectivă deschidea link-ul permitea aracatorului să exploateze o scăpare în Politica de Conţinut Whats App. Apoi, atacatorul avea acces la datele stocate pe calculatorul acelui utilizator.

Utilizatorii WhatsApp au scăpat de problema spionajului computerelor la finalul lui 2019

Vulnerabilitatea a fost remediată la mijlocul lunii decembrie 2019. Pentru siguranţa lor, utilizatorii au fost avertizaţi să verifice dacă WhasApp-ul instalat pe dispozitivele lor a fost actualizat. „Lucrăm constant cu cele mai bune companii de securitate pentru a ne feri utilizatorii de potențiale amenințări.

În acest caz, am reparat o problemă care teoretic ar fi putut afecta utilizatorii de iPhone care accesau un link în timp ce foloseau versiunea de desktop„, a spus un purtător de cuvânt al WhasApp.

Începând cu 1 februarie, aplicaţia WhatsApp nu mai este disponibilă pentru milioane de telefoane, respectiv, milioane de utilizatori. “Pentru cea mai bună experiență, vă recomandăm să folosiți ultima versiune de iOS sau Android, disponibilă pentru telefoanele dumneavoastră”, se arată într-o postare pe blogul WhatsApp.

Dispozitivele  iOS care sunt afectate sunt cele care folosesc iOS 8 sau versiunile mai vechi. Astfel, persoanele care dețin un iPhone 4 sau un telefon mai vechi nu va mai putea utiliza aplicația WhatsApp. Reprezentantii WhatsApp au informat că măsura a fost necesară pentru a proteja securitatea celor care utiliyeayă aplicația.

Afectați vor fi utiliyatorii care folosesc telefoane care folosesc sistemul Android 2.3.7 sau mai vechi, dar si iPhone iOS 8 sau mai vechi. Sistemele de operare pe care nu va mai funcţionează aplicația WhatsApp sunt vechi, neactualizate si nu mai pot fi instalate pe telefoane noi.

WhatsApp în mod clar nu a avut altă opţiune decât să se asigure că serviciul său rămâne sigur, cu toate acestea se confruntă cu efectul secundar ca aplicaţia nu mai este compatibilă cu smartphone-urile mai vechi„, a declarat analistul CCS Insight, Ben Wood.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×