Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Plus: „Au fost puşi într-o situaţie fără ieşire”

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
18/04/2020, 08:06
Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Plus: „Au fost puşi într-o situaţie fără ieşire”
Costi Rogozanu pleacă de la Realitatea Plus după 11 ani și lansează acuzații grave la adresa conducerii postului. Sursa foto: realitatea.net

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști ai Realității Plus se desparte de postul de știri după aproape 11 ani de colaborare. Este vorba despre Costi Rogozanu, care a realizat de-a lungul timpului mai multe rubrici și emisiuni pe teme politice. Acesta și-a anunțat demisia, nemulțumit de cele mai recente decizii ale conducerii stației.

Costi Rogozanu pleacă de la Realitatea TV și acuză conducerea că obligă angajații să lucreze ca voluntari, deși se află în șomaj tehnic

Anunțul a fost făcut chiar de jurnalist, printr-o scurtă postare pe contul său de Facebook. „Am plecat de la Realitatea+ TV. Nu plec undeva anume. Deocamdată spun/scriu aici ce am de spus, vă anunț când, dacă îmi găsesc alt loc ceva mai public de expresie. Decizia îmi aparține, motivele le-am comunicat administrației și redacției Realitatea. Se mai și termină, asta e”, a scris Costi Rogozanu, fără a oferi mai multe detalii despre motivele care l-au determinat să facă acest pas.

Un mesaj intern trimis colegilor din cadrul stației de știri a fost publicat, însă, de paginademedia.ro și dezvăluie situația delicată cu care se confruntă angajații Realității Plus. Concret, jurnalistul susține că aceștia sunt supuși unor presiuni constante din partea patronatului și obligați să lucreze ca voluntari, deși se află de ceva vreme în șomaj tehnic. Cu o astfel de situație se confruntă îndeosebi personalul din zona tehnică, printre care se numără șoferi, operatori și sunetiști.

Mesajul intern prin care Costi Rogozanu își anunță plecarea de la Realitatea PLUS

Vă anunț că întrerup colaborarea cu Realitatea. De o săptămână, se întâmplă chestiuni administrative care ne privesc pe noi toți. Inclusiv pe aceia care nu au primit o foaie cu șomaj tehnic la semnat și care apoi au primit și îndemnul să vină la muncă în calitate de ”voluntari”. Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire, toți au familii rate etc., le e greu să spună ”nu”.

Nu avem nici putere de negociere, se pare că nu mai știm deloc să ne apărăm interesele împreună. Și mulți au semnat pentru că nu prea aveau încotro, îi înțeleg perfect, nu judec. Cei care apar pe sticlă, categorie în care sunt și eu, n-au primit astfel de hârtii. Mulți alții au primit, le-am văzut, am vorbit personal cu zeci de oameni aflați în situația asta.

Am vorbit cu reprezentanții patronatului din redacție. M-au asigurat că e legal. Am vorbit cu specialiști, cu sindicaliști: răspunsul e unul singur, nu are cum să fie legal. Sigur că ar fi fost minunat să avem un stat capabil să susțină salariile pe astfel de crize, adică să ajute angajatori vulnerabili (din ce știu asta se întâmplă doar în Austria, în alte forme). La noi nu e legal – șomajul e șomaj și punct.

Prima grijă a puterii a fost să dea ordonanțe prin care practic suspendă controalele de muncă (nu că ar fi fost cine știe ce înainte) – e clară situația, pe toată piața muncii e nasol, fiecare își tratează angajații cum vrea și nu e tras la răspundere. Nu am chef de scandaluri publice (am văzut că mediasind.ro a atras deja atenția, confirmându-mi ceea ce aflasem deja zilele astea). Scriu pe emailuri interne sperând că aceia care conduc vor anula această intenție care ar însemna practic sustragere de fonduri de la stat în numele angajaților.

Sunt în diverse forme de colaborare cu acest trust de vreo 10 ani, au fost vremuri nasoale de toate felurile. Cât timp a fost vorba doar despre mine, mi-am făcut treaba așa cum am știut. În mod clar avem mari probleme de transparență în decizia editorială. Și, mai rău: cam mulți din redacție au ajuns să-și interiorizeze dorințele patronatului – nu e ok, știu că se întâmplă peste tot, dar niciodată nu mi s-a întîmplat să primesc atât de multe mesaje cu ”nu te lua de ăla sau de ălălalt”.

Nu le băgam în seamă oricum, dar, în alte vremuri, până și în unele mai rele, redacția era parcă mai unită. Cum spuneam, din astea am mai văzut, e despre cât ne duc nervii și puterea de negociere pe fiecare. Chestiunea cu „șomajul tehnic” e însă despre toți. În loc de rămas bun, vă urez putere să renegociați această situație inacceptabilă. Al vostru, cu tristețe, Costi Rogozanu”, le-a transmis Costi Rogozanu colegilor din Realitatea Plus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×