Ministrul Muncii anunță cel mai sumbru scenariu: Un milion de români în șomaj tehnic. Ce măsuri de ajutor poate oferi statul în aceste condiții

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
28/03/2020, 20:53
Ministrul Muncii anunță cel mai sumbru scenariu: Un milion de români în șomaj tehnic. Ce măsuri de ajutor poate oferi statul în aceste condiții
Ministrul Muncii anunță cel mai sumbru scenariu: Un milion de români în șomaj tehnic. Ce măsuri de ajutor poate oferi statul în aceste condiții. Sursa foto: Hepta

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, despre românii aflați în șomaj tehnic, faptul că autoritățile iau în calcul cel mai sumbru scenariu, potrivit căruia un milion de oameni ar urma să rămână fără loc de muncă.

Un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic

Autoritățile române se pregătesc de scenariul în care un milion de oameni ar urma să fie trimise în șomaj tehnic, pe durata stării de urgență, din cauza măsurilor impuse de stat pentru limitarea răspândirii infecțtiei cu coronavirus.

În aceste context, efortul bugetar pentru acoperirea indemnizațiilor șomerilor va fi de patru miliarde de lei, anunță Ministerul Muncii.

„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim”, a transmis ministrul Muncii, sâmbătă, la Digi24.

Violeta Alexandru a declarat că scenariul luat în calcul de autorități are în vedere perioada în care este decretată starea de urgență, iar sumele pentru românii aflați în șomaj tehnic vor fi decontaate de la Ministerul Finanțelor.

În plus, Executivul ia în calcul să recupereze o parte din această sumă din bani europeni, prin Ministerul Fondurilor Europene.

„Ne aşteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererile însoţite de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat”, a mai spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru aa oferit garanția că nu va exista situația ca angajatorii să plătească șomajele tehnice, ca mai apoi să recupereze sumele de la stat.

„Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi nu văd de ce s-ar întâmpla din moment ce noi a subliniat foarte clar că nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânşii înaintează fondurile şi Guvernul le plăteşte ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânşii vor face, în termen de trei zile, plăţile către angajaţi” a afirmat Alexandru.

Ministrul Muncii a ținut să precizeze și faptul că nu sunt motive pentru a discuta din nou despre creșterea punctului de pensie, cu 40%, ce urmează să aibă loc în luna septembrie a acestui an.

„Prioritatea guvernului şi a românilor este în acest moment să trecem de această perioadă. Acestea sunt lucrurile la care ne gândim în acest moment. (…) Prioritatea noastră este să asigurăm fondurile pentru a trece cu bine de această perioadă. (…)

Consider, personal că trebuie să continue eforturile pentru a reuşi să ne continuăm activitatea şi implicit să existe resurse la buget. Dar nu am niciun motiv pentru a îngrijora populaţia în acest sens, nu există niciun element care pe fondul acestei crize să mă îndreptăţească să alertez populaţia cum că nu vor mai fi bani de pensii”, a mai spus Violeta Alexandru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×