O bancă din România, amendată pentru că a refuzat să deschidă cont unei persoane nevăzătoare pe motiv că nu poate citi contractul

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 16:33
O bancă din România, amendată pentru că a refuzat să deschidă cont unei persoane nevăzătoare pe motiv că nu poate citi contractul
O bancă din România, amendată pentru că a refuzat să deschidă cont unei persoane nevăzătoare pe motiv că nu poate citi contractul. Sursa foto: Hepta

Pe cât de incredibil, pe atât de adevărat! O bancă din România a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării întrucât a refuzat să îi deschidă un cont bancar unei persoane nevăzătoare.

Banca a refuzat cererea persoanei nevăzătoare pe motiv că aceasta nu poate citi

Cu toate că numele băncii nu a fost făcut public, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a precizat că instituția financiară a fost amendată cu suma de 3.000 de lei.

Concret, se pare că o persoană nevăzătoare a dorit să își deschidă un cont bancar, însă banca respectivă a refuzat să o ajute și nu i-a deschis cont pe motiv că nu poate citi contractul ce se semnează între o bancă și client în momentul deschiderii contului.

Cu toate acestea, băncile trebuie să acorde alte variante pentru persoanele cu dizabilități, în cazul nevăzătorilor fiind vorba despre un contract scris în limbaj Braille, anunță CNCD prin intermediul unui comunicat.

„Refuzul unei bănci de a deschide un cont bancar pentru o persoană nevăzătoare din cauza faptului că nu poate citi contractul, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1, art. 10 lit. d) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, scrie în comunicatul celor de la CNCD, informează G4media.

CNCD a amendat banca cu suma de 3.000 de lei

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a declarat că banca respectivă a fost sancționată cu o amendă în valoare de 3.000 lei, hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți.

Așadar, trebuie reținut faptul că refuzul unei instituții bancare de a deschide un cont pentru o persoană cu dizabilități, în cazul acesta nevăzătoare, din cauză că nu poate citi contractul, reprezintă o discriminare și, în plus, încalcă dreptul persoanei la demnitate, a anunțat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

În cadrul aceleași ședințe a CNCD, consiliul a decis aplicarea unei alte amenzi, de 2.000 de lei, Primăriei din Târgu Secuiesc. Acțiunea vine după ce pe pagina instituției au fost postate informații de interes public doar în limba maghiară.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×