Dorin Florea, primarul din Târgu-Mureș, luat în vizor de CNCD. Politicianul a primit o amendă de 10.000 de lei pentru afirmațiile rasiste

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 15:08
Dorin Florea, primarul din Târgu-Mureș, luat în vizor de CNCD. Politicianul a primit o amendă de 10.000 de lei pentru afirmațiile rasiste
Dorin Florea, primarul din Târgu-Mureș, amendat cu 10.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile rasiste. Sursa foto: Facebook.com

Edilul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, a indignat opinia publică prin câteva afirmații legat de țiganii care fac copii doar pentru a primi alocația de la stat. Primarul a venit și cu o propunere legat de limitarea dreptului de a face copiii, dar afirmațiile sale au fost aspru taxate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Dorin Florea, luat în vizor de CNCD pentru afirmațiile rasiste

Primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, a scris în urmă cu câteva zile un mesaj amplu pe rețelele de socializare în care ataca asistenții sociali și oamenii săraci de etnie romă care fac copii doar pentru a primi alocațiile de la statul român. Afirmațiile au fost făcute în contextul dublării alocațiilor.

Edilul a fost aspru criticat pentru acuzațiile sale, mai ales că a propus ca o familie să facă copii doar dacă îndeplinește anumite condiții. Printre criterii se numără un venit stabil, locuință, dar și o educație aleasă. În ciuda faptului că politicianul a încercat să se apare, CNCD l-a amendat pentru afirmațiile „extrem de rasiste”.

„Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie”, explică CNCD.

Primarul din Târgu-Mureș, amendat cu 10.000 de lei de CNCD

„Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, se mai arată în decizia CNCD.

În plus, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, iar primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, a primit o amendă de 10.000 de lei. Reprezentanții instituției au mai precizat că refuzul plății indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european.

„Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților”, a mai adăugat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Totodată, referitor la afirmația primarului Dorin Florea, CNCD vine și cu o explicație concretă. Consiliul mai adaugă că România este una dintre cele mai sărace țări din Europa ceea ce înseamnă că existe probleme serioase legat de rezolvarea situației copiilor abandonați.

De asemenea, CNCD a mai declarat că afirmațiile lui Dorin Florea „nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup”. 

Prima reacție a primarului Dorin Florea după aflarea deciziei CNCD

Dorin Florea a aflat în urmă cu puțin timp decizia CNCD și a ales să scrie un mesaj, tot pe pagina de Facebook. Edilul din Târgu-Mureș consideră că s-a înșelat amarnic când a crezut că există un dram de corectitudine în ceea ce privește demersul său legat de familiile care fac copii pentru alocație.

„Referitor la sancțiunea care mi-a fost aplicată astăzi din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, nu pot spune decât că m-am înșelat când mi-am imaginat că va exista un dram de corectitudine în analiza demersului pe care l-am făcut.

Graba cu care am primit această amendă definește, încă o dată, că nu se dorește rezolvarea problemei, ci pur și simplu modalitatea de a ți se pune pumnul în gură în momentul în care spui un adevăr. 

Primarul a mai adăugat că va contesta amenda de la CNCD pentru că nu consideră că a făcut ceva greșit. Dorin Florea a mai scris pe pagina de socialziare că nu crede că decizia CNCD pentru că a fost susținut de un număr foarte mare de oameni după lansarea afirmațiilor.

De multe ori, în România, a spune un adevăr constituie un delict. Voi contesta această măsură, deoarece nu cred în justețea ei, la fel cum nu crede în ea nici numărul impresionant al cetățenilor care m-au susținut”, a scris edilul din Târgu-Mureș pe contul de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×