Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 45. Ministrul Sănătății a achiziționat noi doze de vaccin

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 16:11
Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 45. Ministrul Sănătății a achiziționat noi doze de vaccin
Tot mai multe persoane au murit din cauza epidemiei de gripă. Sursa foto: pixabay.com

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a actualizat numărul persoanelor care au murit din cauza gripei sezoniere și au transmis că până la ora actuală au decedat 45 de oameni.

Gripa sezonieră continuă să facă tot mai multe victime

În sezonul gripal 2018 -2019 au murit 138 de oameni cu 9 persoane mai multe decât în sezonul anterior când au fost înregistrate 129 de decese. Epidemia de gripă de anul acesta a fost instaurată la începutul lunii februarie când numărul victimelor era de 18, iar acum a ajuns la 45 de persoane.

Ultimele date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că ultima victimă făcută de epidemia sezonieră de gripă din țara noastră a avut loc în județul Cluj unde un bărbat în vârstă de 55 de ani care nu era vaccinat a decedat. Prin urmare, până la ora actuală au murit din cauza gripei 45 de persoane.

Ministerul Sănătății a achiziționat mai multe vaccinuri gripale

Ministrul demis al Sănătății, Victor Costache, a transmis în urmă cu aproximativ o săptămână că a demarat achiziția pentru noi doze de vaccin împotriva gripei sezoniere din țara noastră. Noile vaccinuri urmează să ajungă în cabinetele medicilor de familie undeva în luna martie.

De asemenea, medicul chirurg a mai adăugat că anul acesta au fost achiziționate și distribuite către cadrele medicale 1,6 milioane de doze. Victor Costache a mai precizat că numărul deceselor din acest sezon gripal este de trei ori mai mic față de anul anterior.

„S-au distribuit toate cele aproape 1,6 milioane de doze de vaccin antigripal și rezultatele s-au văzut: rata de decese este de trei ori mai mică față de anul anterior. Până astăzi au fost înregistrate 39 de decese, iar ultimele au fost numai în cazul pacienților vârstnici, cu multiple comorbidități.

S-a demarat o achiziție suplimentară de vaccinuri antigripale, avem un contract-cadru de achiziție și, probabil, în două-trei săptămâni vom avea doze suplimentare”, a declarat ministrul Sănătății la B1 TV în urmă cu circa o săptămână.

Campania de vaccinare de anul acesta poate fi catalogată ca un succes, a spsu Victor Costache, în condițiile în care în luna martie românii mai au șansa să se vaccineze împotriva gripei sezoniere pentru a putea fi evitate „greșelile din anii anteriori”.

„Anul acesta, în premieră, procedurile vor fi demarate în martie și în 2020-2021 nu va mai există o criză a vaccinurilor, va putem asigură”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×