Nu se mai întocmesc de aproape 7 ani cărți de muncă. Cum dovedești vechimea dacă nu se mai întâmplă asta? În lipsa unui carnet de muncă, salariații au rămas doar cu un singur document care să ateste cât au lucrat, adică o adeverință de muncă. Începând cu data de 11 ianuarie 2011, agajații au fost nevoiți să ceară agajatorilor, sau direct inspectoratelor teritoriale de muncă, acest act. Iar din 28 noiembrie 2016, aceștia au fost obligați să alibereze această adeverință pentru activitatea persoanelor pa care le-au plătit.
De asemenea, potrivit unei hotărâri, reglementate prin Hotărârea de Guvern nr. 500/2011, angajatorul avea obigația să înființeze și să transmită la inpectoratul din zona în care se află un registru general de evidență a salariaților pe care îi are ”sub aripă”. “La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate”, după cele scrise exact în articol.
Nu se mai întocmesc cărți de muncă de mulți ani, iar angajatorul nu vrea să-ți elibereze o adeverință
Cei care au neșansa unui agajator mai puțin amabil, au soluția de a cere direct la Inspectoratul Teritorial de Muncă o asemenea adeverință. Și, conform unui text legal, ”Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”. Potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 826/2014, eliberarea adeverinței presupune și anumite costuri, mai exact, de 20 de lei pe document.
Totodată, pentru a vă face dreptate în cazul în care agajatorul nu vrea sub orice chip să va elibereze adeverința care atestă vechimea în câmpul muncii, trebuie să știți că lucrurile nu pot rămâne așa. Acesta poate fi amendat cu minim 300 de lei și maximum 1.000 de lei.
Ce conține o adeverință de muncă?
Citește și: Programul de lucru între 9.00 şi 17:00, pe cale de dispariţie! Piaţa muncii s-a redefinit
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Citește și: Ileana Lazariuc, la 9 ani după căsnicia cu Ion Ion Ţiriac! Apariţie senzaţională!
Aceasta nu are un format standard, dar, cu toate acestea, trebuie să conțină anumite informații fără de care adeverința ar fi nulă. În general, date personnale care se referă la: fatele de identificare ale celui salariat, date ale contractului de muncă, care atesă vechimea acestuia, durata, funcția, schimbăriledin contractul de muncă, salariul, perioada de concediu fără plată, vechimea în meserie și absențele nemotivate de la serviciu. Documentul de fapt atestă vechimea în câmpul muncii și specialitatea studiilor dobândite pe parcurs. În cazul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție, a luat o decizie privind acest aspect. Această instituție a admis recursul în interesul legii cu privire la interpretarea și aplicarea unor dispoziții: art. 279 alin. 2, din Codum Muncii. În aplicarea acestui articol, intră în vigoare și Codul de procedură civilă actual, pentru acțiunile în reconstituirea vechimii în muncă, care au fost introduse în momentul în care a intrat și Codul în vigoare.