”Nu mai veniți cu coroane de flori la înmormântări”. Preoții români vor să revoluționeze un obicei vechi de 2.000 de ani!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
02/03/2019, 14:55
”Nu mai veniți cu coroane de flori la înmormântări”. Preoții români vor să revoluționeze un obicei vechi de 2.000 de ani! GALERIE FOTO
Fara coroane de flori la inmormantare!

Obișnuitele coroane de flori ar putea dispărea de la înmormântările din România! Propunerea vine de la preoții din Lugoj, care a început deja să le explice enoriașilor că nimeni nu beneficiază de niciun ajutor atunci când este adusă o coroană de flori la o înmormântare.

Coroanele de flori ar putea dispărea din cimitire

Preoții susțin că mai bine ar fi dacă oamenii ar ajuta familia îndurerată cu contravaloarea respectivei coroane, deoarece sunt costuri destul de ridicate la înmormântare.

„De multe ori se întâmplă ca persoana care a decedat să se confrunte cu o boală care necesită un tratament costisitor și de lungă durată, așa că familia acesteia are mare nevoie de ajutor. Cei care doresc să aducă un omagiu pot renunța la coroanele funerare, ajutând în schimb cu bani familia îndoliată. Am discutat și cu celelalte culte și încercăm să vorbim cât mai mult cu oamenii, pentru a produce o schimbare”, explică Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate din Lugoj.

Fara coroane de flori
Preotii spun ca in locul coroanelor de flori, mai bine ajutam familia indoliata

Preoții le oferă o alternativă celor care iau parte la funeralii. Dacă nu vor să dea bani familiei îndoliate, atunci pot dona banii de pe coroane căminelor de bătrâni din Lugoj sau caselor de copii. În plus, coroanele care nu sunt biodegradabile, confecționate din plastic, produc mari cantități de deșeuri care se acumulează în timp. O altă problemă, mai ales în anotimpul cald, o reprezintă riscul de incendiu.

„Inițiativa aceasta am avut-o de acum 2-3 ani, însă e foarte greu. Aici trebuie să lucrăm cu mentalitatea omului, adică să îl convingem. Eu am spus și la întâlnirile noastre, nu putem lua o măsură radicală, să punem pază la cimitir. Sunt și cetățeni care vin din alte părți și nu au cunoștință de intenția noastră. Trebuie să lămurim oamenii, să vorbim cu ei în permanență. Eu le-am spus și în biserică, la botez sau la cununie când mergem ca invitați venim cu plicul cu bani, iar la înmormântare cheltuim pe coroane din plastic ce se aruncă. Am văzut înmormântări și cu peste 100 de coroane, ori dacă socotim câți bani s-au cheltuit pe acestea, vedem că am fi putut ajuta cu mulți bani familia aflată la necaz”, spune P. On. Părinte Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Preoții au lipit anunțuri pe capelele din oraș, în care le explică oamenilor că mai bine ajută familia celui decedat, decât să risipească banii pe coaroanele de flori.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×