Ajutor de deces 2019. Ce acte sunt necesare. Ultimele modificari

Raluca Ogaru    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
27/09/2018, 21:21
Ajutor de deces 2019. Ce acte sunt necesare. Ultimele modificari
Modificări pentru ajutorul de deces, acte și beneficiari

Ajutorul de deces a crescut cu peste 1.000 de lei, dacă depui actele conform legii. Midificările majore dezvăluie cin ebeneficiază de acestea și care sunt actele necesare. În anul precedent, banii au fost acordați de Casa Pensiei, chiar dacă cel decedat nu deținea pensie.

Acum, ajutorul de deces se va oferi în contextul în care decedatul nu era un salariat, dar va fi oferit tot de Casa de Pensii. Suma la care se va ridica va fi de 4.162 de lei. Cine poate beneficia de sumele decedatului? De ce acte este nevoie? Care sunt modificările?

Acte și modificări pentru ajutorul de deces

Legislația prevede pentru pensionarul sau asiguratul care a decedat are o pensie de urmaș care va intra în posesia soțului care a supraviețuit, părintele, copilul, tutorele legal, etc. În lipsa acestor persoane, cea care beneficiază de această sumă este cea care a suportat cheltuielile de deces. Conform legii 263/2010, membru al familie semnifică: ” soțul/soția, copiii proprii sau adoptați, aflați în plasament familial și care au până în 18 ani (dacă își vor continuă studiile, pot beneficia de această sumă și atunci, dacă au până în 26 de ani); copiii care nu pot munci din cauza unei incapacitați; părinții și bunicii/ unuia dintre soți.”

Acte necesare

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces
  • Certificat de deces
  • Act de identitatea
  • Acte de stare civilă
  • Dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile de deces
  • Act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale prin care demostrează boala care l-a făcut inapt
  • Adeverință care să certifice caă, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani va urma o formă de învățământ.

Cum poți intra în posesia ajutorului de deces?

  1. Angajator care lucrează în baza unui contract individual de muncă
  2. Instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj
  3. Casa teritorială de pensii

 Modificări

Datorită modificărilor aduse de Legea pensiilor, ajutorul de deces nu este acordat doar salariațiilor. Acesta este o sumă acordată pe termenul a trei zile lucrătoare unei persoane interesate, pentru decesul unui asigurat sau a unui membru al familiei decedatului. Aceasta modificarea a Legii pensiilor este acordat în mod direct de toate casele de pensii. În cazul unui deces al unui membru al familiei, beneficiarul este soțul, părintele sau copilul în viață. Ori, după caz, de orice persoană care poate dovedi că acte că a suportat cheltuielile înmormântării decedatului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×