Noua lege care îi vizează pe pensionari. Cine se încadrează

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/09/2018, 15:12
Noua lege care îi vizează pe pensionari. Cine se încadrează
Noua lege care îi vizează pe pensionari. Cine se încadrează

Vârsta de pensionare se schimbă, anunță noua lege apărută pentru pensiile speciale. Schimbări majore îi așteaptă pe cei vârstnici. Noua lege schimbă vâsta la care se vor pensiona oamenii. Se pare că o parte dintre cetățeni vor putea ieși la pensie chiar și cu 12 ani mai devreme decât termenul de dinainte.

După noua lege, se ajunge la o situație în care un om care a lucrat 12 ani, să primească la fel ca unul care a lucrat 35 de ani,  dar  va primi un salariu de minim pe economie. Bărbații pot ieși la pensie la vîrsta minimă de 53 de ani, iar femeile la 51 de ani.

Pensionare mai rapidă

Noua lege a pensionării mai rapide îi vizează strict pe cei care lucrează în domenii cu activități în condiții grele. Aceștia vor primi o reducere de un an de zile pentru fiecare doi ani munciți. Cei care lucrează timp de 24 de ani de pot pensiona cu 12 ani mai devreme decât prevedea vârsta din legea trecută.

Vârstele minime și maxime sunt: la bărbați la 53 de ani, la femei la 51 de ani, potrivit proiectului publicat de Ministerul Muncii. De asemenea, cei favorizați de pensii sunt și cei din zona artistică: balerinii, dansatorii, acrobații, jonglerii, clovnii, călăreții de circ, dresorii de animale sălbatice, soliștii vocali de operă și de operetă, instrumentiștii la instrumentele de suflat și cascadorii. Un exemplu de oameni care se pot pensiona mai devreme și care intră în categoria celor care lucrează în domenii cu activități cu condișii grele sunt: minerii, siderurgiștii, scafandrii, etc.

Citește și: Georgina Rodriguez, iubita lui Cristiano Ronaldo, este super sexy

Citește și: Pesta porcină a lovit în județul Dâmbovița! Trei porci au murit deja!

Schimbări majore în privința pensionării

Noua lege a pensionării vine cu schimbări mai mari. Cei vizați sunt cei care își desfășoară activitatea în condiții grele. Noutățile aduce acest proiect care urmează să se implementeze se numără și introducerea masterului și a doctorului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăți, stagiu militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Stagiul minim de cotizare trebuie să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0.25 de puncte.

Noua lege pentru pensionarii anului 2018

Proiectul nou pentru pensii prevede și debirocratizarea și accesul online la informații despre propriile contribuții. ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecaresalariat. Pe viitor se vor putea face platele în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului, pe când înainte se putea plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi. O altă noutate le vizează pe femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani. Acestea beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Care este pensia minimă?

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariu minim brut pe țară. Se ajunge la o situație în care un pensionar care a lucrat 12 ani de zile, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani de zile, dar pe salariu minim pe economie, precizează Ministerul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×