Pesta porcină a lovit în județul Dâmbovița! Trei porci au murit deja!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
16/09/2018, 14:08
Pesta porcină a lovit în județul Dâmbovița! Trei porci au murit deja!
Pesta porcina a ajuns in Dambovita

Pesta porcină a ajuns și în județul Dâmbovița! Alerta a fost dată de un fermier din comuna Lucieni, care a anunțat că i-au murit doi porci.

Autoritățile sanitar-veterinare din Dâmbovița sunt în alertă după ce virusul pestei porcine a fost descoperit la o fermă. Un bărbat a anunțat că doi porci din gospodărie au murit. În urma analizelor de laborator a reieșit că este vorba de pesta porcină.

Citește și Ce se întâmplă dacă mâncăm carne infestată cu pestă porcină! Specialiștii vin cu explicații!

Citește și Pesta porcină face ravagii printre crescătorii din România! Experții avertizează că este doar începutul!

Pesta porcină a dus deja la moartea a trei porci în Dâmbovița

”Este vorba de trei porci. Doi au murit deja, iar al treilea va fi sacrificat. Am recoltat probe de sânge și am transmis la laboratorul național, iar probele au fost pozitive. În urma hotărârii centrului local s-a decis uciderea celui de-al treilea porc și luarea măsurilor de siguranță în localitate, cu filtre rutiere. Facem anchetă epidemiologică să vedem de unde a venit acest virus și cum a pătruns în localitate”, a declarat dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmbovița, potrivit reporterpenet.ro

”Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni. Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 15.09.2018, ora 08,00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, remis duminică.

În comunicat se arată că s-a luat măsura uciderii în focar a celor trei porci din gospodăria afectată. ”În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km de la focar şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km faţă de această localitate. Până la această oră nu au mai fost identificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate în gospodării sau exploataţii de tip industrial”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile din Dâmboviţa cer oamenilor să respecte măsurile dispuse şi să anunţe dacă au suspiciuni cu privire la pesta porcină.

”Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, este specifică porcilor, însă pot ajuta la răspândirea virusului prin hainele şi echipamentele contaminate”, mai informează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile judeţene precizează că proprietarii ale căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat, prin Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Pesta porcină afectează, în acest moment, 208 localităţi, din 13 judeţe. Aproape 250.000 de porci au fost sacrificaţi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×