Noi reguli pentru vechime în muncă din 2021. Cum se calculează?

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
04/10/2018, 17:31
Noi reguli pentru vechime în muncă din 2021. Cum se calculează?
Pensionarii au din nou parte de schimbări

Vechimea în muncă se va calcula altfel! Calculele stagiului de cotizare la pensie se vor face într-un mod diferit. Viitoarea lege a pensiilor prevede că numai perioadele pentru care s-a plătit CAS vor fi considerate vechime de muncă. Cetățenii români sunt asigurați de ministerul Muncii că nu vor avea pensii scăzute, ci doar se schimbă câteva reguli pentru acestea din 2021. Românii așteaptă noi reguli pentru anii de angajare. Stagiul de cotizare va semnifica perioada pentru care s-au datorat și  au plătit contribuții de asigurări sociale la CAS.

Stagiul minim va însemna minima de timp care este prevăzută de lege în care asigurații au făcut stagiul de cotizare pentru beneficierea la pensie în limita de vârstă sau de pensie pe handicap, iar stagiul complet de cotizare cuprinde perioada în care asiguranții au făcut stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de reducerea vârstei standard pentru pensionare în vederea pensiei minime sau a pensiei anticipate.

Noua lege a pensiilor și vechimea în muncă

Stagiul de cotizare va fi doar perioada pentru care asiguranților li s-au plătit contribuțiile pentru pensii din sistemul public (CAS) din 2021, așa prevede proiectul legii noi a pensiilor. Pentru ca stagiul de cotizare să fie pentru perioada de muncă, este nevoie de o plată efectivă a sistemului public de pensii (CAS), plată care va rămâne în grija angajatorului. Salariații pentru care nu s-a virat contribuția la pensii de către angajator nu pot frucfica perioadele respective neplătite la stabilirea pensiei.

„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte”, potrivit proiectului noii legi pentru pensii.

Minstrul Muncii a declarat că va pune românilor la dispoziție o aplicație prin care vor putea face verificarea angajatorului care le virează sau nu contribuția la pensii. „Am ajuns în situația în care anul trecut, înainte de transferul contribuțiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau plătite contribuțiile către bugetul de asigurări sociale. De fiecare dată exista deficit pe fondul de pensii și statul trebuia să completeze aceste sume (…)

Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat și private care nu au avut contribuțiile plătite de-a lungul anilor. Am spus că până în 2021, legea acţionează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuții și doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie.

După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuțiile datorate și plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuțiile respective (:..) De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate și dacă banii de contribuții sunt plătiți de angajator. Atunci pot interveni instituțiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, a precizat ministrul pentruDigi24.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×