Nelu Tătaru, despre o nouă ordonanță militară: Propunem algoritm de testare. Cei peste 65 de ani să nu mai iasă

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
28/03/2020, 20:36
Nelu Tătaru, despre o nouă ordonanță militară: Propunem algoritm de testare. Cei peste 65 de ani să nu mai iasă
Nelu Tătaru, despre o nouă ordonanță militară: Propunem algoritm de testare. Cei peste 65 de ani să nu mai iasă. Sursa foto: Hepta

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că Guvernul urmează să adopte, cel mai probabil mâine, o nouă ordonanță militară, cu noi restricții, având în vedere că România va intra în scenariul 4.

Nelu Tătaru anunță măsuri noi

Ministrul Sănătății a vorbit la Realitatea Plus despre o viitoare ordonanță militară, ce ar presupune spitalizarea doar anumitor cazuri de coronavirus, introducerea unui algoritm pentru testare, dar se ia în calcul și faptul ca cei peste 65 de ani să nu mai iasă deloc din case.

„Vor fi și cazuri grave. Depinde cât de repede ajungem la 10.000 de cazuri. Ne apropiem de scenariul 4, în care cazurile ușoare și medii for fi tratate la domiciliu, iar cele grave la spital.

Aceste cazuri ușoare care vor sta acasă sunt cele care au un tratament minim. Ele sunt sub supravegherea medicilor de familie, a voluntarilor sau a specialistilor, daca se impune. 

Tratamentul va ajunge prin voluntari sau prin medicii de familie”, a declarat Nelu Tătaru despre măsurile ce ar urma să intre în vigoare odată cu scenariul 4, adică la 2.000 de infecții.

Nu se dorește încă un focar de infecție precum cel de la Suceava

Ministrul Sănătății a declarat că va fi nevoie de astfel de măsuri pentru a nu se repeta episodul de la Suceava, acolo unde o serie de nereguli a dus la un adevărat focar de coronavirus.

„Acolo a fost un cumul de neregului, culminând cu pierderea șirului anchetelor epidemiologice, testarea era privită ca un leac.

În aceste condiții am avut o transmitere comunitară activă, un deficient și în managementul acelei unități, proceduri care nu prea fusese instituite, o anchetă care s-a împotmolit, toate acestea au dus la o pierdere de sub control a lucrurilor”, a mai spus șeful Ministerului Sănătății, la Realitatea Plus.

Nelu Tătaru a fost întrebat și despre situația celor doi medici de la Spitalul Gerota, despre care presa a aflat că sunt într-o situație gravă.

Cei doi medici de la Spitalul Gerota din Capitală au in jurul varstei de 40 de ani, motiv pentru care ministrul Sănătății a fost întrebat de ce aceștia se află într-o stare gravă, ținând cont de grupa de vârstă în care se află.

„Este și agresivitatea virusului aici. Avem un coleg medic, intubat la terapie intensivă și un coleg care este într-o stare mai bună”, a precizat Tătaru, spunând că starea gravă a medicilor este cauzată prin prisma faptului că meseria de medic presupune intrarea în contact în mod frecvent cu diverși factori de risc pentru sănătate.

Ce modificări va aduce o nouă ordonanță militară

Ministrul Sănătății a vorbit și despre o viitoare ordonanță militară, despre care presa spune că urmează a fi prezentată în cursul zilei de mâine.

„Fiecare minister vine cu aportul său, noi am propus algoritm de testare, prezența în carantină, spitalizarea anumitor categorii.

Vrem să ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie ușoară, iar medicii cu coronavirus, dar simptomatologie ușoară să rămână în spitale să trateze pacienții. Vrem să se poată face angajări fără conscurs, sunt mai multe propuneri”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Întrebat despre introducerea în noua ordonanță militară a măsurii izolării complete la domiciliu a celor peste 65 de ani și a celor cu boli asociate, ministrul a răspuns: „există și această propunere, în funcție de evoluția pandemiei vom vedea dacă le vom pune în practică”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×