Ne așteaptă cea mai călduroasă zi din februarie. În zona unde se vor înregistra temperaturi de 21 de grade au apărut ghioceii, însă vestesc recolte slabe

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
02/02/2020, 12:41
Ne așteaptă cea mai călduroasă zi din februarie. În zona unde se vor înregistra temperaturi de 21 de grade au apărut ghioceii, însă vestesc recolte slabe
Ne așteaptă cea mai călduroasă zi din februarie. În zona unde se vor înregistra temperaturi de 21 de grade au apărut ghioceii, însă vestesc recolte slabe. Sursa foto: Hepta

Meteorologii au anunțat că ne așteaptă zile atipice pentru această perioadă a anului. Astfel, 4 februarie va fi cea mai călduroasă zi din această lună, iar la Calafat, în Județul Dolj se vor înregistra 21 de grade Celsius.

Cea mai călduroasă zi din februarie va fi în Oltenia

Vremea neobișnuit de caldă din această lună de iarnă nu vine cu vești prea bune. Chiar dacă au înflorit deja ghioceii, agricultorii spun că anul acesta recoltele vor fi mai slabe, din cauza lipsei zăpezii, cu 1,5 tone la hectar în cazul cerealelor, iar grâul va fi cel mai afectat.

Luna februarie a venit cu temperaturi minime pozitive, cu valori între 1 și 9 grade, valori ce în alți ani au reprezentat cifre maxime pentru luna februarie. Maxima acestei luni se va înregistra pe 4 februarie, atunci când temperatura aerului va ajunge și la 21 de grade, la Calafat, în Județul Dolj, anunță meteorologii.

„Până la mijlocul lunii februarie, vremea va fi mai caldă decât normalul, iar în unele zile, valorile maxime de temperatură vor atinge 14-15 grade…Marţi, 4 februarie, va fi cea mai caldă zi, cu valori maxime de temperatură între 16 şi 21 grade, deci deosebit de călduroasă pentru perioada în care ne aflăm.

Minimele de temperatură vor fi şi ele pozitive, de la valori cuprinse între 1 şi 4-5 grade, în această dimineaţă, până la valori cuprinse între 3 şi chiar 9 grade în următoarele dimineţi”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul Ion Marinică.

Ne așteaptă recolte slabe anul acesta

Vremea frumoasă nu este tocmai prilej de bucurie pentru agricultori, întrucât lipsa precipitațiilor din acest sezon se va transpune în producții de cereale mai mici cu 1,5 tone la hectar, spun specialiștii.

Cea mai afectată zonă pare să fie Oltenia, unde s-a înregistrat o iarnă atipică și unde temperaturile vor fi cele mai mari din toată țara în luna februarie.

„În zona Olteniei, putem spune că avem o iarnă atipică deoarece nu am înregistrat prag de zăpadă până la această dată. În schimb, am avut temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, iar vegetaţia s-a dezvoltat mult mai rapid decât era normal.

În aceste condiţii şi ghioceii au înflorit. Sigur, este anormal. Este motiv de îngrijorare faptul că la începutul lunii februarie avem această înflorire a ghioceilor, dar perioada de vegetaţie a plantelor îşi urmează cursul firesc în condiţiile date.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cerealele păioase cărora le-a lipsit acel strat de zăpadă. Pot fi diminuate producţiile ce se vor obţine la cerealele păioase cu o tonă, o tonă şi jumătate la hectar”, a declarat inginerul Viorel Vătămanu, agrometeorolog CMR Oltenia, pentru Mediafax.

Sunt așteptate producții scăzute comparativ cu alți ani și la rapița de toamnă, mai spun agricultorii. Conform datelor furnizate de meteorologi, temperaturile din această lună de iarnă calendaristică sunt cu până la 8 grade mai mari față de media lunii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×