Motivele pentru care Dosarul EADS a fost clasat! Ce au constatat procurorii

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
28/12/2018, 13:22
Motivele pentru care Dosarul EADS a fost clasat! Ce au constatat procurorii GALERIE FOTO
Care sunt motivele pentru care Dosarul EADS a fost clasat

Dosarul EADS, cel care prevedea securizarea frontierelor pentru o sumă de 750 de milioane de euro, a fost clasat de către procurorii DNA. În acest dosar erau vizaţi Vasile Blaga, Dan Nica şi Marian Săniuţă, foşti miniştri de interne. Conform unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorpuţie, cazul a fost închis din două motive: pentru că nu au fost găsite probe suficiente pentru a-i incrimina pe cei acuzaţi că ar fi încălcat legea şi faptul că procurorii cercetau în acest dosar fapte care nu sunt incriminate de către Codul penal.

Ancheta a început în urmă cu trei ani, în 2015, atunci când DNA a avut informaţii că firma străină EADS a fost obligată să subcontracteze servicii de 60 de milioane de euro către firma deţinută de Claudiu Florică. Marian Săniuţă, Vasile Blaga, Dan Nica erau miniştri atunci, iar firmele ce au oferit consultanţă au fost deţinute de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu.

Motivele pentru care Dosarul EADS a fost clasat

La data de 05 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceți referire, conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) și c (“nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție și asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale față de faptă (in rem)”, se arată în comunicatul emis de DNA, conform MEDIAFAX.

Sigla DNA
Sigla Direcţiei Naţionale Anticorupţie

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×