Guvernul Orban a picat. Rezultatul moţiunii de cenzură: 261 de voturi pentru pentru schimbarea Executivului. Prima reacţie a premierului demis LIVE UPDATE

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 15:53
Guvernul Orban a picat. Rezultatul moţiunii de cenzură: 261 de voturi pentru pentru schimbarea Executivului. Prima reacţie a premierului demis LIVE UPDATE
Zi decisivă pentru Guvernul Orban. Rezultatul moţiunii de cenzură se află astăzi. Ce variante de premier are PSD (surse) LIVE UPDATE

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL-privatizarea democraţiei româneşti” este dezbătută şi votată, miercuri, de Senat şi Camera Deputaţilor. Moţiunea de cenzură a fost semnată de 208 parlamentari şi iniţiată de PSD, după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Va fi una dintre cele mai tensionate moţiuni de cenzură, iar de rezultatul ei poate depinde organizarea alegerilor anticipate.

FANATIK vă ţine la curent cu tot ce se întâmplă astăzi la Parlament şi cu rezultatul votului. VEZI LIVE UPDATE AICI


UPDATE, ora 15.54: Ludovic Orban a avut o primă reacţie după ce Guvernul a picat: „Un Parlament dominat de forţe retrograde, aşa cum i-am numit, parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat democraţia în picioare, au decis căderea Guvernului.

Guvernul cade în picioare, suntem mândri de ce am făcut în trei luni, mândri că am reuşit să reparăm o mare parte din stricăciunile guvernului PSD, mândri că am reaşezat România în rândul naţiunilor europene pe picior de egalitate, suntem mândri că am refăcut încrederea mediului de afaceri.

Am reuşit într-un timp extrem de scurt să luăm decizii cu impact favorabil, corectând grave erori: abrogarea recursului compensatoriu, eliminarea accizei la combustibil. Am adoptat proiectul de lege al bugetului de stat până la 31 decembrie, oferind României. garanţia stabilităţii, a spus premierul demis.

Ludovic Orban este convins că va mai rămâne la Palatul Victoria, mai ales că şeful statului a dat asigurări că nu are de gând să îl schimbe, chiar dacă trece moţiunea.

”Vom respecta decizia organismelor statutare. Nu e vorba de premier de sacrificiu, ci de premier din partea de PNL. Nu e de sacrificiu, de nesacrificiu. După alegerile parlamentare, România va avea un Parlament de oameni de onoare, cinstiți, interesați de români, nu unii născuți din pixul lui Dragnea”, a mai spus acesta.


UPDATE, ora 15.45: Oficial: 261 de voturi pentru adoptarea moţiunii, 139 împotriva şi nicio abţinere. Guvernul Orban este demis.


UPDATE, ora 15.39: Marcel Ciolacu a anunţat că moţiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi. Guvernul Orban a picat.


UPDATE, ora 15.00: În aceste momente, parlamentarii votează. Cât de curând, vom şti dacă Guvernul Orban mai rămâne în funcţie.


UPDATE, ora 13.10: Victor Ponta, liderul Pro România, a lansat un atac la adresa lui Ludovic Orban de la tribuna Parlamentului.

Un singur lucru, dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcolizare, pentru că acelea sunt toate private şi acele clinici de dezalcoolizare de azi începând le puteţi plăti din bani publici. Succes„, a spus Ponta în finalul discursului.

Ponta a explicat că nu a votat Guvernul Orban.

Nu am votat acest guvern în noiembrie, ştiam că domnul Orban mai mult decât să se înţeleagă cu domnul Iordache să facă o şosea prin munte de 300 de milioane nu e în stare. După trei luni văd că aţi ajuns cu toţi la aceeaşi concluzie şi văd că e o înţelegere să pice acest guvern. Foarte bine, doar cei cei de la USR nu şi-au dat încă seama„, a susţinut Ponta.


UPDATE, ora 12.50:  Premierul Ludovic Orban şi-a început discursul în plenul reunit al Parlamentului.

Vreţi nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de stigmatul acesta toată cariera. Trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă. Nu mă las judecat de voi. Aţi arătat că sunteţi în stare de sărăcie, minciună, slugănicie şi nu aţi adus nimic bun României”, a declarat Orban de la tribuna Parlamentului.


UPDATE, ora 12.21: A început ședința plenului reunit în care se dezbate moțiunea de cenzură. Sunt 373 parlamentari prezenţi în sală, conform unei numărători preliminare. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie de 233 de voturi.


UPDATE, ora 11.38: Traian Băsescu a spus, la Digi 24, că moţiunea nu va trece. Acesta a lansat şi un atac la adresa lui  Victor Ponta: „Şi-a vândut voturile la toată lumea. A primit subvenţii de la PNL ca si cum ar fi candidat la alegeri, o fi luat acum o promisiune de la Ciolacu(…) Dacă moţiunea trece, nu va veni nimic bun. Ce forţă are un guvern interimar?”


UPDATE, ora 11.01: Marcel Ciolacu a anunţat că va sesiza Avocatul Poporului în legătură cu OUG adoptate de Guvernul Orban şi că va cere desecretizarea stenogramelor şedinţei.


UPDATE, ora 10.50: După trei luni, iată că am avut dreptate. Regret faptul că în urma înțelegerii dintre PSD și PNL nu o să avem primari în două tururi și președinți de consilii județene aleși. Și-au dat mâna împotriva partidelor mici și a cetățenilor.

Cel mai rău lucru e ce s-a întâmplat aseară, 25 de ordonanțe, noaptea ca hoții. Cel mai grav e că accesul la sănătate va fi doar pentru cei bogați. Au niște datorii financiare la diverse companii private și un guvern care lucrează în interese private trebuie să plece.

Parlamentarii vor vota cum simt, eu voi vota pentru moțiune”,  a spus Victor Ponta, dând de înţeles că parlamentarii Pro România vor vota pentru căderea Guvernului.


UPDATE, ora 10.36: Digi 24 a prezentat cele trei propuneri de premier care s-ar afla pe masa PSD-ului. Social-democraţii ar prefera un intelectual de stânga, iar pe listă ar fi Vasile Dâncu, Cristian Socol, Remus Pricopie. 

Pe de altă parte, USR a anunţat că va vota la vedere împotriva moţiunii.


UPDATE, ora 9.52: Marcel Ciolacu şi Victor Ponta s-au întâlnit pentru a discuta despre votul la moţiunea de cenzură. Conform unor surse politice, în aceste momente, majoritatea membrilor din Pro România ar fi favorabili moţiunii.


UPDATE, ora 9.24: Moise Guran, proaspăt intrat în USR, dă ca sigur faptul că moţiunea de cenzură va trece şi acuză o înţelegere între PSD, PNL şi UDMR. În opinia sa, cele trei partide sunt avantajate de alegerile locale într-un singur tur, iar scorul din sondaje al PNL dă şanse foarte mari liberalilor ca, în cazul anticipatelor, să poată face un guvern cu UDMR, lăsând Alianţa USR-PLUS în afara guvernării. El a detaliat pe larg această ipoteză pe pagina sa de Facebook.


UPDATE, ora 9.00: PSD pare să fie sigur că va reuşi să dea jos Guvernul. Cu câteva ore înainte de votul moţiunii, PSD şi UDMR însumează 234 de voturi, cu unul mai mult decât ar fi minimul necesar pentru răsturnarea Guvernului. Sunt, însă, şanse foarte mari ca şi Pro România să voteze moţiunea, având în vedere că Victor Ponta s-a declarat revoltat de faptul că Executivul a adoptat ieri 25 de OUG.


Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, dezbătută miercuri în Parlament

Deputatul PSD Daniel Suciu a citit deja moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL-privatizarea democraţiei româneşti”, luni, în plenul reunit al Parlamentului, scrie stiripesurse.ro. Moţiunea de cenzură a trebuit prezentată în şedinţă comună ale celor două camere ale Parlamentului, la cinci zile de la data depunerii, potrivit Regulamentului Parlamentului.

Conform evaluării noastre actuale, nu există numărul necesar de voturi, chiar dacă PSD este normal că încearcă să creeze această percepţie publică. Sigur că vom vedea, nu mai avem mult de aşteptat şi vom vedea ce se va întâmpla mâine, noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate.

Marcel Ciolacu: Avem suficiente voturi pentru trecerea moţiunii

Căderea moţiunii înseamnă continuarea activităţii Guvernului şi ambiţia de a pune în practică toate măsurile benefice incluse în programul de guvernare. În cazul în care se va aduna numărul de voturi necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, sigur că ne ducem spre anticipate„, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor susţine cu sunt suficiente voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, respectiv pentru căderea guvernului Orban. „Avem suficiente voturi (pentru a trece moţiunea de cenzură – n.r.), înseamnă că avem mai mult de 233„, a precizat Marcel Ciolacu.

Pentru ca moţiunea să treacă şi guvernul Orba să fie înlăturat este nevoie de voturile a 233 de parlamentari. PSD consideră că Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă pentru asumarea răspunderii pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, întrucât aceasta s-a făcut fără consultare şi dezbatere de partidul aflat la putere.

Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie.

Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!„, susţin semnatarii moţiunii.

PSD mai susţine că modificarea legislaţiei electorale la 4 luni înaintea alegerilor locale duce România la marginea Europei. „Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu.

Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece.

Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!„, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Potrivit Constituţiei României, asumarea răspunderii pe un proiect de lege se face în cele două camere ale Parlamentului, în şedinţă comună. Astfel Guvernul ţării poate fi demis dacă se depune o moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă moţiunea nu trece, proiectul de lege, modificat sau completat de către Guvern, se consideră adoptat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×