Ludovic Orban, pledoarie pentru alegerile în două tururi: „ Dacă la prezidențiale nu ar fi fost două tururi îi aveam președinți pe Ponta și Năstase”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/01/2020, 10:40
Ludovic Orban, pledoarie pentru alegerile în două tururi: „ Dacă la prezidențiale nu ar fi fost două tururi îi aveam președinți pe Ponta și Năstase”
Ludovic Orban susține cu tărie alegerile în două tururi. Sursa foto: hepta.ro

După ce a anunțat că Guvernul său este gata să își angajeze răspunderea în Parlament pentru legea privind organizarea alegerilor locale în două tururi, Ludovic Orban a prezentat și o serie de argumente în susținerea acestui demers. Potrivit premierului, un astfel de proces ar spori democrația și le-ar permite cetățenilor să „schimbe primarul dacă nu sunt mulțumiți de ce a făcut”.

Ludovic Orban avertizează în privința importanței alegerilor în două tururi

Totodată, șeful Executivului atrage atenția asupra importanței alegerilor în două tururi, făcând o comparație cu scrutinul prezidențial, care se bucură deja de o astfel de organizare. Potrivit lui Orban, în condițiile unui singur tur, Victor Ponta și Adrian Năstase ar fi avut șanse mari să ocupe cea mai înaltă funcție în stat. „Gândiți-vă ce ar fi însemnat acest lucru”, a transmis prim-ministrul într-un interviu acordat recent.

Permite cetățenilor să aleagă mai democratic primarii și întărește democrația. Eu am votat împotriva legii de modificare și trecere la un tur. Eu susțin din 1992 constant acest principiu de alegeri.

Dacă la prezidențiale nu ar fi fost două tururi îi aveam președinți în pe Ponta și Năstase. Gândiți-vă ce ar fi însemnat acest lucru. Alegerile în două tururi permit cetățenilor să schimbe primarul dacă nu sunt mulțumiți de ce  a făcut”, a declarat Ludovic Orban pentru hotnews.ro.

Premierul a explicat de ce nu a adoptat OUG pentru alegerile în două tururi

Modificarea legii electorale în vederea alegerilor primarilor în două tururi nu se putea face prin Ordonanță de Urgență, așa cum s-ar fi așteptat opinia publică. Potrivit premierului, un astfel de demers i-ar fi permis Opoziției să sesizeze Avocatul Poporului, caz în care actul normativ putea fi declarat neconstituțional. Din acest motiv, s-a ajuns la concluzia că angajarea răspunderii este cea mai bună soluție pentru ca inițiativa Guvernului să aibă câștig de cauză.

Am ajuns la concluzia că nu puteam să adoptăm o ordonanță de urgență pentru că exista riscul să o atace Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională. Este o reglementare mai amplă în această lege pe care ne asumăm răspunderea.

 Nu este operată nicio modificare pe alegerea șefilor de consilii județene. Există șanse mari ca un proiect de lege în acest sens să iasă din defuncta comisie de cod electoral și să fie adoptată legea. Vrem să intervenim și aici dacă se tergiversează legea.

Angajarea răspunderii este superioară OUG ca procedură și are puține elemente care să permită PSD să aibă succes la Curtea Constituțională.

E vorba de o modificare care să permită o legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale. E o chestiune care întărește democrația ”, a mai spus Ludovic Orban pentru sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×