Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sesizează Curtea Constituțională a României (CCR) pentu a le apăra drepturile deținuților din România. CCR a fost sesizată de către Avocatul Poporului cu privire la o prevedere din Legea nr. 254/2013 cu privire la măsurile privative de libertate și a executării pedepselor.
Victor Ciorbea este de părere că prin suspendarea dreptului la vizită, deținuților le este încălcat dreptul la viața familială, intimă și privată. „Demersul Avocatului Poporului are drept finalitate punerea în acord a legislației interne în domeniul sancțiunilor disciplinare aplicate deținuților cu reglementările europene și internaționale: Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, Regulile penitenciare Europene și Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite privind tratamentul deţinuţilor, care stabilesc că sancţiunile disciplinare sau măsurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia”, scrie într-un comunicat al instituției.
Victor Ciobea sesizează CCR pentru drepturile deținuților
„Cunoscând aceste tendințe europene și internaționale, Avocatul Poporului își exprimă opinia că includerea dreptului de a primi vizite în categoria drepturilor care pot fi îngrădite şi implicit aplicarea sancţiunii disciplinare constând în suspendarea dreptului la vizită afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale postliberare a persoanelor private de libertate”, mai scrie în comunicat.
Avocatul Poporului a făcut referire la art. 39 din Ansamblul de reguli minime ale Națiunilor Unite pentru tratamentul deținuților (Regulile Nelson Mandela), ce vrea să stabileascp administrația penitenciarelor care ar trebui să asigure proporționalitate între sancțiunea disciplinară și încălcarea sancțiunii stabilite, și care ar trebui să mențină o evidență a tuturor sancțiunilor disciplinare impuse.
„Or, în condițiile în care chiar și abaterile disciplinare ușoare, săvârșite în mod repetat, pot atrage aplicarea sine die a măsurii suspendării dreptului la vizită, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării dreptului la viaţă intimă, familială şi privată capătă caracterul unei îngrădiri permanente a exercitării acestuia, cu consecința încălcării cerințelor constituționale ale art. 53 din Legea fundamentală”, mai adaugă Avocatului Poporului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere