Ludovic Orban a anunțat că guvernul își angajează răspunderea pentru alegeri locale în două tururi

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 15:22
Ludovic Orban a anunțat că guvernul își angajează răspunderea pentru alegeri locale în două tururi
Ludovic Orban *foto: facebook PNL

Premierul și președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat joi în debutul ședinței de guvern faptul că a decis ca Executivul să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege care privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban explică de ce a ales să meargă pe mâna alegerilor locale în două tururi

„PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul.

Proiectul a fost ”parcat” neregulamentar în Parlament la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a spus Orban, la deschiderea ședinței de Guvern.

„E vremea să facem ce ne cer oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc. Guvernul are obligația de a îmbunătăți cadrul democratic”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban, despre alegeri locale în două tururi: „Facem ceea ce e necesar, corect, democratic”

Ludovic Orban a explicat logica ce a stat în spatele deciziei de a trece spre alegeri locale în două tururi: „De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu potentații. Probabil că mulți primari doresc alegeri într-un tur.

Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale e vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unul din cetățenii dintr-o comunitate locală. Existența unui tur doi presupune negocierea unei majorități în CL care să permită realizarea proiectelor. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii”, a mai spus premierul Orban.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD nu e de acord cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi și a amenințat cu o moțiune de cenzură, lucru pe care surse din interiorul PNL susțin că liberalii ar și miza pentru a declanșa alegeri anticipate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×