Moșii de iarnă 2019. Pe ce dată se pomenesc morții și ce se dă de pomană

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
28/02/2019, 15:58
Moșii de iarnă 2019. Pe ce dată se pomenesc morții și ce se dă de pomană
Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă?

Moșii de iarnă 2019 și Pomenirea morților se țin în fiecare în sâmbăta de dinaintea zilei numite Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua lăsatului sec la carne pentru postul Sfintelor Paşti. Moșii de iarnă vor fi pomeniți pe data de 2 martie. În acea zi, la biserică se oficiază Sfâta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar mai apoi se face parastasul pentru cei adormiți. Toată lumea cunoaște această zi drept sâmbăta morților

Moșii de iarnă 2019: ce se dă de pomană?

Moșii de iarnă se pomenesc pe 2 martie. Creștinii dau de pomană după posibilitățile materiale. În ziua praznicului se vor sfinți vin, colivă și prescure la biserică, împreună cu pachete de mâncare pregătite pentru a fi împărțite după slujba de pomenire. Bătrânii povestesc sufletele morților în zonele rurale .Pe lângă articolele care se dau de pomană, se oferă în mod special sarmale. În unele zone, în perioada Moșilor de iarnă, se fac piftii și se mănâncă în aceeași zi. Femeilor le este strict interzis să lcreze în ziua de Sâmbăta Morților, iar cele care nu respectă acest lucru sunt pedepsite spunându-le ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. În plus, respectarea tradițiilor și superstițiilor zilei ”te ferește de nebunie!”

Alte tradiții de Moșii de iarnă: La cimitir se aprind cel puţin două lumânări. Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta liturghie. Abia după această slujbă mare se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor. Nu se fac nunți de Moșii de iarnă! Nu se mai fac nunţi de Moșii de iarnă. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, o dată cu Lăsatul secului de carne cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminica după Paște).

Moșii de iarnă: ce se dă de pomană?
Moșii de iarnă: ce se dă de pomană?

Moșii de iarnă 2019

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×