Moșii de iarnă 2019 și Pomenirea morților se țin în fiecare în sâmbăta de dinaintea zilei numite Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua lăsatului sec la carne pentru postul Sfintelor Paşti. Moșii de iarnă vor fi pomeniți pe data de 2 martie. În acea zi, la biserică se oficiază Sfâta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar mai apoi se face parastasul pentru cei adormiți. Toată lumea cunoaște această zi drept sâmbăta morților
Moșii de iarnă 2019: ce se dă de pomană?
Moșii de iarnă se pomenesc pe 2 martie. Creștinii dau de pomană după posibilitățile materiale. În ziua praznicului se vor sfinți vin, colivă și prescure la biserică, împreună cu pachete de mâncare pregătite pentru a fi împărțite după slujba de pomenire. Bătrânii povestesc sufletele morților în zonele rurale .Pe lângă articolele care se dau de pomană, se oferă în mod special sarmale. În unele zone, în perioada Moșilor de iarnă, se fac piftii și se mănâncă în aceeași zi. Femeilor le este strict interzis să lcreze în ziua de Sâmbăta Morților, iar cele care nu respectă acest lucru sunt pedepsite spunându-le ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. În plus, respectarea tradițiilor și superstițiilor zilei ”te ferește de nebunie!”
Alte tradiții de Moșii de iarnă: La cimitir se aprind cel puţin două lumânări. Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta liturghie. Abia după această slujbă mare se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor. Nu se fac nunți de Moșii de iarnă! Nu se mai fac nunţi de Moșii de iarnă. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, o dată cu Lăsatul secului de carne cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminica după Paște).
Moșii de iarnă 2019
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere