Calendar ortodox, 27 februarie 2019! E sărbătoare mare: Sfântul Rafael

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/02/2019, 17:50
Calendar ortodox, 27 februarie 2019! E sărbătoare mare: Sfântul Rafael
Calendar ortodox 27 februarie 2019

Potrivit calendarului ortodox, în data de 27 februarie îi pomenim pe Sfântul Rafael, episcop de Brooklyn, preacuviosul Procopiu Decapolitul, sfântul mucenic Ghelasie, preacuviosul Ștefan, întemeietorul gherocomiei Armatiului, sfântul mucenic Nisiu, dar și pe cuviosul Timotei din Cezareea.

Ziua de 27 februarie 2019 marchează o sărbătoare importantă. Este momentul în care îl pomenim pe Sfântul Rafael, episcopul de Brooklyn. „ Episcopul Rafail a fost un învăţat, autor al mai multor cărţi şi al aproape tuturor articolelor din revista „Cuvântul”. El şi-a slujit comunitatea sa arabă dar nu i-a lăsat deoparte nici pe ruşi sau greci, vorbindu-le în limba lor. A învăţat să vorbească fluent engleza şi a încurajat introducerea acesteia în practicile bisericeşti şi în programele de educaţie” , conform calendarului ortodox.

Calendarul ortodox, 27 februarie 2019! Sfântul Rafael (Rafail)

Sf. Rafail a avut de a face cu multe feluri de oameni şi a fost ca un tată blând pentru toţi. A câştigat dragostea şi respectul lor, iubindu-i mai întâi şi apoi dezvăluindu-le personalitatea sa încântătoare şi caracterul frumos. Era întotdeauna blând, milos, condescendent cu alţii dar sever cu el însuşi. El a realizat multe lucruri bune în viaţa lui pământeană şi acum s-a alăturat îngerilor ca să-I cânte imnuri de rugăciuni şi laudă neîncetate lui Dumnezeu”.

Ce sfinți sărbătorim astăzi
Ce sfinți sărbătorim astăzi

Tot în această zi de 27 februarie, credincioșii îl sărbătoresc și pe preacuviosul părinte Talaleu Mărturisitorul. „Acest cuvios a fost de neam din Cilicia. Dar îndrăgind viaţa sihăstrească, s-a dus în cetatea Gavalon, unde, la o depărtare de vreo douăzeci de stadii, cuviosul a aflat un loc înalt, pe care se găsea un altar închinat demonilor şi în acel loc şi-a făcut o mică colibă, îndeletnicindu-se cu ostenelile sihăstreşti şi nevoindu-se cu posturi, cu privegheri, şi cu rele pătimiri. 

Preacuviosul părinte și mărturisitor Procopiu Decapolitul

Astăzi, credincioșii îl pomenesc și pe preacuviosul părinte și mărturisitor Procopiu Decapolitul. „Acest sfânt a intrat de tânăr în viaţa monahicească şi deprinzându-se cu tot felul de nevoinţe, s-a curăţit pe sine în chip desăvârşit. Iar mai pe urmă, mustrând vitejeşte şi dispreţuind pe cei ce defăimau păgâneşte rânduiala întrupării Mântuitorului nostru şi nu se închinau icoanei întrupării lui Hristos, a încredinţat adevărul dreptei credinţe, nu numai prin cuvinte, ci chiar prin pătimirile sale. Pentru aceasta s-a arătat mare mărturisitor; şi făcând multe minuni, s-a mutat către Domnul” , potrivit calendarului ortodox.

Află ce sărbătorim astăzi, conform calendarului ortodox
Află ce sărbătorim astăzi, conform calendarului ortodox

 

Sfinții cuvioși Asclipiu și Iacob sunt la rândul lor pomeniți astăzi de toți credincioșii. „Sfinţii Asclipiu şi Iacob erau asceţi sirieni care au trăit în secolul al V-lea. Informaţii despre aceştia avem de la Teodoret din Cyr. Sfântul Asclipiu a dus o viaţă de înfrânare în satul său natal şi nu-l deranjau vizitele oamenilor. Mulţi dintre ei îl imitau şi îi urmau exemplul, printre care era şi sfântul Iacob. Acesta s-a închis într-o căsuţă lângă satul Nimuza, pe care n-a părăsit-o niciodată şi vorbea cu oamenii printr-o deschizătură în perete, tăiată astfel ca nimeni să nu-l poată vedea. El n-a aprins niciodată vreo lumină sau un foc în căsuţa lui”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×