Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare mare! Femeile trebuie să facă asta dimineața pentru o căsnicie fericită

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
29/01/2019, 21:27
Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare mare! Femeile trebuie să facă asta dimineața pentru o căsnicie fericită GALERIE FOTO
Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare mare! Femeile trebuie să facă asta dimineața pentru o căsnicie fericită

Sfinții Trei Ierarhi este sărbătoare mare! Pentru o căsnicie fericită, femeile trebuie să respecte câteva obiceiuri păstrate din bătrâni. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, tinerele trebuie sa postească pentru a avea o căsnicie fericită. Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gură de Aur sunt prăznuiţi în fiecare an pe 30 ianuarie.

„În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, considerati de posteritate ca fiind cei mai mari invatatori si pastori din istoria crestinatatii si modele de viata duhovniceasca, sunt sarbatoriti cu mare fast in lacasurile crestine din intreaga lume. Odata cu darul ‘talmacirii’ Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au urcat si inalta treapta a arhieriei si credintei crestine. De atunci, invatatura lor ortodoxa se pastreaza pana in zilele noastre, asa cum a fost desavarsita de ei.”,  este pe scurt povestea celor Sfinți Trei Ierarhi, conform ortodoxia.

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare mare! Văduvele se roagă la Sfântul Grigorie pentru bani

Sfinții Trei Ierarhi este una dintre cele mai mari sărbători. În această zi de 30 ianuarie sunt obiceiuri şi tradiţii care trebuie respectate. Acestea s-au păstrat din cele mai vechi timpuri şi se pare că încă mai sunt ţinute. Aproape toate din ele fac referire la femei. La sate este obiceiul ca în această zi să se facă praznice de pomenire a morţilor. Tinerele se roagă şi ţin post pentru o căsnicie fericită. Tradiţia populară spune că cine va lucra şi nu va respecta sărbătoarea nu va avea „spor în ale casei”, ba chiar poate să şi orbească.

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gură de Aur sunt prăznuiţi în fiecare an pe 30 ianuarie

Tradiţia spune că de Sfinții Trei Ierarhi, vremea se schimbă şi dacă curge de la streaşină atunci primăvara o să fie geroasă. Dacă nu se va întâmpla asta, atunci este sigur că vara o să fie una călduroasă, spune tradiţia populară. Tot în această zi „vaduvele care au probleme financiare, de sanatate sau sunt inconjurate de dusmani aprigi, trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului Grigorie, cel care, de secole, este aparatorul lor dovedit.”, iar mamele se roagă în această zi pentru fetele lor nemăritate, conform tradiţiei populare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×