Modificări la Legea Pensiilor! Care sunt bolnavii care nu vor mai primi pensie

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
02/12/2018, 15:37
Modificări la Legea Pensiilor! Care sunt bolnavii care nu vor mai primi pensie GALERIE FOTO
Cum se va modifica Legea Pensiilor

Noua Lege a Pensiilor vine cu modificări importante în ceea ce îi priveşte pe oamenii care sunt bolnavi. Potrivit proiectului proaspăt adoptat de Senat, s-a introdus o perioadă minimă de cotizaţie de 15 ani pentru cei care primesc pensie de invaliditate.

Una dintre modificările care au fost aduse Legii Pensiei ţine de oamenii care suferă de cancer, SIDA, sau schizofrenie, iar aceştia nu vor mai primi pensia minimă garantată ca şi până acum, din 2021.

Modificări la Legea Pensiilor

Oamenii bolnavi de aceste boli vor face astfel obiectul unei noi legi prin care vor primi o indemnizaţie socială. Persoanele care au SIDA, cancer sau schizofrenie primesc acum pensii de invalditate, iar în Noua Lege a pensiilor aceast categorie de oameni nu mai este înscrisă. Şi asta pentru că li se pregăteşte o indemnizaţie specială. Oamenii vor primi bani, însă nu din pensie.

Pe lângă modificările care vor fi aduse din 2021, oamenii care au avut condiţii speciale la muncă se pot pensiona mai devreme decât până acum. Din această categorie fac oarte siderurgiştii, minerii balerinii, clovnii, dresorii de animale sălbatice sau soliştii de operă şi operetă.

Toate aceste schimbări sunt prevăzute să intre în vigoare abia în anul 2021, iar până atunci, vor intra două majorări ale punctului de pensie: una în septembrie 2019, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, şi cealaltă  cu un an mai târziu, cu două luni înainte de alegerile parlamentare.

Aşa arată un talon de pensie. Un pensionar îşi arată cuponul
Aşa arată un talon de pensie

Pensiile vor intra pe card din 2019

De anul viitor se vrea ca pensiile să fie virate pe card, după ce Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a solicitat acest lucru. Suma care este investită în expedierea pensiilor prin oficiile poştale este de 600.000 de lei pe an şi de aceea Ministerul Finanţelor Publice a cerut instaurarea virării banilor pe card. Rămâne de văzut şi în ce măsură se va realiza acest lucru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×