Mircea Radulian, director științific al INFP: „Să deschizi ușa de la apartament”

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
28/10/2018, 13:28
Mircea Radulian, director științific al INFP: „Să deschizi ușa de la apartament”
Măsurile de siguranță ale directorului științific al Institutului Național de Cercetare-Dzvoltare pentru Fizica Pământului

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a vorbit despre lucrurile pe care ar trebui să le facă cetățenii în cazul seismelor, dar și despre zona Vrancea, care este loc pentru două tipuri de cutremure, a specificat acesta.

Declarațiile din cadrul știrilor Pro TV au adus informații foarte folisitoare oamenilor care nu au știut cum să procedeze la primele clipe ale seismului. Din păcate, numeroase persoane au sunat disperate la 112 din cauza sperieturii trase.

Mircea Radulian, măsuri de siguranță în cazul cutremurelor

Directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a vorbit despr seismul de 5,8 magnitudine, și despre lucrurile primordiale care îi poate ajuta pe oameni. Acesta afirmă că cel mai important este calmul într-o asemenea situație”Este bine de știut pentru Vrancea că există 2 tipuri de unde. Sunt niște unde care vin mai repede, cu o viteză mai mare și care vor fi primele care sunt simțite, dar câteodată, dacă cutremurul nu-i prea mare, nu sunt simțite deloc. În cazul de față, cum a fost cutremurul de azi, unii au simțit și prima mișcare, alții nu au simțit decât prima mișcare, care-i mai puternică”, a declarat Mircea Radulian.

În Vrancea se pot produce două tipuri de seisme, care pot fi sau nu simțite. În cazul în care omul în cauză simte prima replică a unui cutremur ce va urma să vină, ar trebui să fie conștient că trebuie să urmeze niște lucruri rimple.” Deci sunt aceste 2 tipuri de mișcări, ele apar la un interval de vreo 20 de secunde, una de alta. E timpul scurt, dar, totuși, știind că este vorba de un cutremur, deja ești anunțat cumva, poți să iei niște măsuri rapide, însă trebuie să fii cât mai calm posibil, adică să nu intri în panică.”

Măsuri în caz de cutremur

„Și atunci se pot lua niște măsuri, de exemplu să alegi un loc cât mai ferit, care să fie știut dinainte, să ai grijă să nu fie în jur obiecte care pot să cadă. Ar fi bine să deschizi ușa de la apartament, pentru că, câteodată, ușa se blochează, din cauza mișcării seismice și atunci nu mai poți să ieși din apartament dacă Doamne ferește sunt emanații de gaze sau incendiu. Nu mai poți să ieși.

Toate aceste lucruri, însă, trebuie făcute în aceste secunde. Trebuie să știi foarte bine ce să faci și să îți păstrezi calmul. Să nu intri în panică. Oricum, nu trebuie să ieși pe scări, se știe..”, a mai specificat Mircea Radulian pentru știrile Pro TV.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×