Ministrul Economiei Virgil Popescu a făcut un anunț ferm legat de scumpirile care s-au anunțat la energie electrică și gaze. Conform acestuia, oamenii nu au niciun motiv să se sperie pentru că cele două servicii nu vor crește nici de la 1 ianuarie 2020 şi nici în iulie anul viitor.
Ministrul Economiei, anunț ferm!
La acea dată, preţul gazelor la producător va fi liberalizat. Mai mult de atât, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a spus că OUG 114 nu a avut niciun efect pozitiv în economie, ducând în schimb la apariția unor noi ”băieți deștepți din energie”.
Popescu a ținut să arate că Guvernul liberal a luat deja măsuri pentru abrogarea OUG 114/2018 pe partea de energie. Așadar, nu există motiv pentru ca preţul gazelor la producător să fie din nou liberalizat la 1 iulie 2020, iar plafonul de 68 de lei pe MWh să fie ridicat.
”Energia electrică și gazele nu se vor scumpi”
La acea dată, volumul de gaze care va ajunge pe piaţă va fi mai mare, astfel că preţurile nu au niciun motiv să crească. Vă reamintim că pentru piaţa de energie electrică, România a obţinut o derogare de un an de la Comisia Europeană.
Se întâmplă lucrul acesta pentru punerea în aplicare a Regulamentului 943, adică liberalizarea pieţei, regulament care ar fi trebuit implementat la 1 ianuarie 2020. Astfel că preţurile pentru consumatorii casnici vor continua să fie reglementate pe tot parcursul anului viitor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Ministrul Economiei a precizat că OUG 114 nu a avut niciun efect pozitiv în economie. Preţurile pentru populaţie nu au scăzut şi, mai mult, prevederile actului normativ au dus la apariţia unei noi categorii de ”băieţi deştepţi din energie”, precum Enel şi CEZ, care au luat din profiturile producătorilor de energie de stat şi acum vor să vândă operaţiunile din România.
”Am prezentat Cabinetului principalele modificări pe care dorim să le facem şi care dorim să fie promovate în piaţă, astfel încât efectele dezastruoase pe care Ordonanţa 114 le-a avut asupra domeniului energetic să fie ridicate”, a declarat Virgil Popescu în ce privește principalele modificări pe care vrea să le aducă
Ministrul a discutat și despre eliminarea taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, ”o taxă care a crescut inutil factura românilor”. ”O taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE, bani care stau în conturi şi nu produc absolut nimic.
Am propus Guvernului ca cu aceşti bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficienţă energetică şi să îi putem folosi şi pentru consumatorul vulnerabil, pentru că, tot în cursul anului 2020, vom defini consumatorul vulnerabil şi schema de finanţare a acestuia”, a mai spus ministrul Econimiei.