Combinatul siderurgic de la Hunedoara își suspendă activitatea, după creșterea semnificativă a prețurilor la energia electrică

Combinatul siderurgic de la Hunedoara își suspendă activitatea, după creșterea semnificativă a prețurilor la energia electrică
Combinatul siderurgic de la Hunedoara își suspendă activitatea *foto: news.ro

Combinatul siderurgic de la Hunedoara a anunțat că își suspendă temporar producția și că sute de angajați vor intra în „șomaj economic”. Motivul este dat de condițiile pieței și de prețurile ridicate ale energiei.

Într-un comunicat de presă Arcelor Mittal anunță că încetează temporar producția la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products. Compania anunță că producția în cadrul fabricii este suspendată începând cu 1 decembrie 2019.

Motivul pentru care combinatul siderurgic de la Hunedoara își suspendă activitatea

Combinatul siderurgic Hunedoara are în prezent 640 de angajați și 200 de contractori, iar printre produse pe care le produce se numără profilele, țiglele rotunde sau cornierele.

Motivul pentru care producția a fost suspendată este dat de faptul că prețurile la energia electrică și la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani.

Mai mult prețurile românești sunt semnificativ mai mari decât în alte țări europene cu operatori importanţi în producția siderurgică, precum Franța și Germania. Întrucât producătorii de oțel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oțel din import și a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara, care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, nu mai este capabilă să concureze, se mai arată în anunțul companiei.

Câți bani a investit ArcelorMittal în combinatul siderurgic de la Hunedoara

Cei de la ArcelorMittal au anunțat că speră să găsească o soluție prin care să abordeze problema prețurilor ridicate ale energiei electrice și gazului natural și să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

ArcelorMittal a achiziționat fabrica din Hunedoara în 2003 și, de atunci, a investit 550 milioane RON (115 milioane EUR) pentru a aduce acesteia îmbunătățiri tehnice și de mediu. Angajaților li s-a cerut să își consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „șomaj economic” pentru zilele rămase.

Marți, Ludovic Orban a spus că ar trebui pusă la punct o schemă de ajutor de stat pentru companii din industrie, pe motiv că acestea ar fi fost afectate de aplicarea OUG 114/2018, care ar fi dus la creșterea prețurilor la energia electrică și gazele consumate de acestea. Ludovic Orban a dat exemplul companiilor siderurgice și petrochimice.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×