Guvernul Orban renunţă la asumarea răspunderii în ceea ce privește pensionarea anticipată a magistraţilor

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
12/12/2019, 12:26
Guvernul Orban renunţă la asumarea răspunderii în ceea ce privește pensionarea anticipată a magistraţilor
Guvernul Orban renunţă la asumarea răspunderii în ceea ce privește pensionarea anticipată a magistraţilor *foto: hepta.ro

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se reunește joi, în trei şedinţe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Este vorba despre modificarea legilor Justiţiei, abrogarea OUG 51 şi legea plafoanelor bugetare.

Guvernul Orban va renunţa însă la asumarea răspunderii legată de prevederea privind pensionarea anticipată a magistraţilor, au declarat surse politice pentru Mediafax. De asemenea, Executivul va renunţa la asumarea răspunderii şi asupra prevederilor legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Guvernul Ludovic Orban renunță la una dintre măsurile pe care și-a asumat răspunderea

Măsura care va fi anunţată joi de Cabinetul Orban vine în contextul în care Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă iniţiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraţilor este amânată până la 1 ianuarie 2022. În același timp este menţinută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legilor Justiţiei, abrogarea OUG 51 privind transportul judeţean care bloca decontarea transportului pentru elevi şi legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Proiectul care prevede modificarea Legilor justiţiei propune prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2020 a pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii.

Ludovic Orban a explicat că renunță la această măsură, în favoarea legii date în Parlament

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Guvernul va lua act de votul din Senat în şedinţa de joi, care începe la ora 10.00 şi va decide în privinţa modificărilor legilor Justiţiei, respectiv a amânării pensionării anticipate a magistraţilor, pentru care Executivul urmează să-şi asume răspunderea.

„În cadrul unei ordonanţe de urgenţă care a fost dată de domnul Tudorel Toader când s-a întors de la Comisia de la Veneţia, în cursul dezbaterii şi aprobării legii de aprobare a ordonanţei s-au introdus aceste amendamente, care prorogă termenul. Noi am convocat şedinţa de guvern mâine (joi – n.r.) la ora 10.00, când expiră termenul în care parlamentarii pot să depună amendamente la cele 3 proiecte de lege. Evident vom lua act de acest vot la Senat şi vom decide în consecinţă”, a explicat premierul.

Închide ×