Miniștrii guvernului Orban 2 se prezintă în fața Parlamentului. Un singur ministru din patru a fost avizat favorabil

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
17/02/2020, 11:43
Miniștrii guvernului Orban 2 se prezintă în fața Parlamentului. Un singur ministru din patru a fost avizat favorabil
Miniștrii guvernului Orban *foto: gov.ro

Au început audierile miniștrilor propuși de către Ludovic Orban pentru ce de-al doilea cabinet al său. Dintre cei patru miniștri audiați în prima zi, doar unul singur a primit un aviz favorabil, Nicolae Ciucă pentru portofoliul Apărării. În schimb au fost respinși Florin Cîțu (Finanțe), Costel Alexe (Mediu) și Marcel Vela (Interne). Avizul comisiilor de specialitate ale Parlamentului este consultativ.

UPDATE 16:37 Nici ministrul desemnat al Afacerilor Internelor nu a obținut aviz favorabil în Comisiile reunite de ordine și siguranță publică. Marcel Vela a primit un aviz negativ, cu numai 10 vouri ”pentru”, 15 ”împotrivă” și patru abțineri.

Marcel Vela a declarat că la alegerile locale nu pot vota cei care se află într-o altă localitate decât cea în care locuiesc, acest lucru fiind valabil doar în cazul anticipatelor.

E o confuzie cu voturile dintr-o parte în alta, nu se votează pentru funcţia de primar, consilier judeţean, consilier local şi preşedinte de judeţ. Deci cei care pot vota dintr-un judeţ în altul nu votează pentru alegeri locale şi judeţene„, a precizat Vela, în contextul unei întrebări legate de ordonanţa privind anticipatele.


UPDATE 16:25 Nicolae Ciucă a fost avizat pentru postul de ministru al Apărării, cu 12 voturi favorabil, 7 abțineri și trei împotrivă. La audierea sa în comisiile parlamentare de apărare, Ciucă a relatat că programele de înzestrare a armatei se derulează conform angajamentelor asumate, mai puțin cel privind corvetele. ”Este în justiţie, nu ne putem pronunţa până când nu se finalizează o decizie clară la nivelul instanţelor”, a declarat Ciucă.


UPDATE 15:04 Și ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a primit aviz negativ din partea Comisiile parlamentare reunite de mediu, cu 17 voturi ”contra”, 15 ”pentru” și o abținere. Împotriva avizului au votat și parlamentari ai USR. ”A fost un bun prilej să afle și deputații și senatorii PSD să afle în ce haos au adus mediul în România. Deși le-am prezentat tot ce am găsit, nu au înțeles că este în beneficiul lor să aibă un ministru competent”, a spus Alexe.


UPDATE 14:48 Florin Cîțu a primit aviz negativ pentru postul de ministru al Finanțelor Publice. Membrii comisiilor parlamentare de buget-finanțe și-au împărțit votul: 18 pentru, 18 contra. Cum Cîțu nu a întrunit o majoritate a voturilor, se consideră că avizul este negativ. Cîțu a fost printre miniștrii care au primit aviz negativ și la instalarea primului cabinet Orban

UPDATE 14:12 Ministrul desemnat al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a spus că predecesorul său în funcție, Ioan Deneș (PSD) a fost cel mai slab ministru în domeniul silvic. ”În ceea ce priveşte domeniul pădurilor, cred cu tărie că acest minister (al Apelor şi Pădurilor, n.r.) a fost condus de cel mai slab ministru pe care l-a avut România vreodată în domeniul silvic, domnul Deneş. Indiferent care este realitatea, vă spun un singur lucru: în ultimul an al mandatului său, în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi o spun rapoartele Gărzii Forestiere, tăierile ilegale au crescut cu 24%. În judeţul ministrului Apelor şi Pădurilor…”, a declarat Costel Alexe, în cadrul audierii sale din Parlament.

Alexe a prezentat și o statistică referitoare la județele cele mai afectate de tăierile ilegale din pădure. Pe primele locuri sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud și Sibu, urmate de Cluj, Caraș-Severin și Neamț.

UPDATE 12:00  A început audierea ministrului Finaţelor Florin Cîţu, în Comisiile parlamentare de specialitate.  Ministrul i-a cerut președintelui de ședință să prevină „derapajele” verbale care au avut loc la audierea trecută.

Cîţu a prezentat realizările din cele trei luni ale mandatului său.

Deşi am avut două încercări, OUG114/2018 a fost ucisă, a fost eliminată split TVA, eliminată supraimpozitarea contractelor part-time şi am eliminat supraaccciza la carburanţi„, a precizat Cîţu în deschiderea audierii sale.

Vom continua şi în mandatul următor, prin măsurile pe care le luăm, să avem încrederea investitorilor străini, să finalizăm informatizarea ANAF, care înseamnă mai mulţi bani la buget. Vom finaliza în acest an să conectăm casele de marcat la ANAF, un lucru simplu în 2020, dar nu s-a vrut să se facă, plus acel fişier electronic”, a mai spus Cîțu.

Florin Cîţu a venit fără Ludovic Orban la audieri.


Orban: Parlamentarii PSD, ultimii care pot să judece miniștrii

Înaintea audierilor din Parlament, conducerea PNL a avut o ședință în care s-a convenit ca parlamentarii liberali din comisii să voteze favorabil avizarea miniștrilor propuși, chiar dacă PNL nu va vota în plen.

Audierile se referă la valoarea, competența și onestitatea miniștrilor  și este normal ca parlamentarii PNL să dea vot favorabil miniștrilor”, a declarat președintele PNL și premierul desemnat Ludovic Orban.

Acesta nu a exclus ca unii dintre miniștri să fie avizați negativ în comisii, cu votul social-democraților. ”Ultimii care pot să-i judece sunt parlamentrii PSD. Pentru mine este important ca miniștrii să prezinte ce au făcut, cum au reparat gravele disfuncționalități și nedreptăți pe care le-au găsit și să prezinte soluțiilel PNL. Votul în comisii este viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament față de opțiunile electoratului din 2019”, a spus șeful Guvernului.

Orban a precizat că va continua discuțiile cu celelalte partide parlamentare pentru îndeplinirea condițiilor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate. Un prim obiectiv este ca pe 24 februarie, când se va da votul pentru cabinetul Orban II, să fie cvorum la ședința de plen reunit a Parlamentului.

Trei zile de audieri

Audierea miniștrilor începe cu cea a ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, de la ora 12, urmat la intervale de o oră de către Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale și Marcel Vela, ministrul de Interne.

Pentru mâine sunt programați Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Ionuț Ștefan (Lucrări Publice, Dezvoltare și Adminsitrație), Ionuț Stroe (Tineret și Sport), Cătălin Predoiu (Justiție), Monica Anisie (Educație), Bogdan Aurescu (Externe) și Bogdan Gheorghiu (Cultură).

Miercuri vor fi audiați Adrian Oros (Agricultură și Dezvoltare Rurală), Victor Costache (Sănătate), Marcel Boloș (Afaceri Europene), Violeta Alexandru (Muncă și Protecție Socială) și Lucian Bode (Transporturi, Infrastructură și Comunicații)

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×