Ministerul Afacerilor Externe este pregătit să acționeze în China. Peste 800 de români ar avea de suferit

Theo Sutiu   
în Stiri mondene
01/02/2020, 12:22
Ministerul Afacerilor Externe este pregătit să acționeze în China. Peste 800 de români ar avea de suferit
autoritățile române se gândesc serios să repatrieze pe cei 800 de cetățeni ai țării noastre care au reședința acolo, patru dintre ei chiar în Wuhan. Sursa foto: Hepta

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că România apreciază eforturile Chinei de a gestiona noul timp de coronavirus, dar, dacă situația se va înrăutăți, autoritățile române se gândesc serios să repatrieze pe cei 800 de cetățeni ai țării noastre care au reședința acolo, patru dintre ei chiar în Wuhan.

Autoritățile, pregătite să acționeze imediat

Numărul deceselor provocate de noul tip de coronavirus din China a ajuns vineri seara la 259 în China, a informat sâmbătă Comisia Națională de Sănătate, în timp ce Statele Unite au declarat urgență de sănătate și au interzis intrarea în țară a cetățenilor străini care au vizitat recent China.

„Noi am urmărit cu foarte mare atenţie încă de la începutul apariţiei acestei crize sanitare privind pneumonia virală sau coronavirusul evoluţia evenimentelor, am emis două alerte, două atenţionări de călătorie şi am mărit nivelul de alertă pentru călătoriile în China.

De asemenea, am luat măsuri prin intermediul ambasadei noastre la Beijing pentru a identifica cetăţeni români, pe de o parte pe cei care se află în provincia Hubei, deci în zona în care se produce cu cea mai mare intensitate această criză şi, în al doilea rând, cu privire la prezenţa cetăţenilor români în China pentru a putea a lua măsuri de sprijin, pentru eventuala repatriere dacă ei o solicită.

În ceea ce priveşte cei patru cetăţeni români care se află în provincia Hubei, facem demersuri active pentru a fi ajutaţi să se repatrieze, să se întoarcă în ţară, prin folosirea oportunităţilor pe care le avem în relaţia cu partenerii noştri europeni, mă refer la zborurile care sunt organizate de Franţa, respectiv de Germania”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, la Antena 3.

Personalul diplomatic rămâne în China

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat și faptul că în acest moment nu se pune problema retragerii personalului diplomatic din China. „Deocamdată, din informaţiile pe care le primim de la ambasada României la Beijing, nu este încă momentul sau cazul să apelăm la o astfel de măsură.

Sperăm să nu existe motiv să facem acest lucru. În orice caz, ceea ce vreau în acest moment este să reiau apelul către cetăţenii români care se află în China să se înregistreze la ambasadă, să îşi semnaleze prezenţa la ambasada României.

De la momentul la care am dat primele atenţionări, avem aproximativ 47 de cetăţeni români care au sunat la ambasadă. (…) Ştim că aproximativ 800 de cetăţeni români ar fi prezenţi în China, în general, asta este estimarea ambasadei. (…) E important să ştim despre prezenţa lor şi unde se află, ca să putem să intervenim atunci când va fi nevoie. Sperăm să nu fie necesar”, a mai spus ministrul de Externe.

Care sunt simptomele

Tabloul clinic al bolii provocate de noul coronavirus s-a precizat după analiza primelor 99 de cazuri reperate în China, arată revista medicală The Lancet. Toți acești pacienți aveau pneumonie (pentru trei sferturi, erau atinși amândoi plămânii), majoritatea aveau febră și tușeau.

Vârsta medie a celor 99 de pacienți era de 55 de ani, două treimi sunt bărbați și jumătate sufereau de boli cronice (probleme cardiovasculare, diabet etc). În 25 ianuarie, 11 dintre acești pacienți muriseră, 57 sunt în continuare internați și 31 au fost externați.

Nu există nici medicament nici vaccin împotriva coronavirusului, iar deocamdată se tratează simptomele, printre care febra. „Pe măsură ce se transmite la un număr în creștere de oameni, este necesară supravegherea apariției de eventuale mutații”, arată Pr Weifeng Shi, unul dintre autorii unui studiu publicat de The Lancet.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×