Mihai Fifor acuză Guvernul Orban că încearcă să taie pensiile românilor: „Aplică, pas cu pas programul PDL care a dus la tăierea de pensii și salarii în 2009”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
08/12/2019, 17:50
Mihai Fifor acuză Guvernul Orban că încearcă să taie pensiile românilor: „Aplică, pas cu pas programul PDL care a dus la tăierea de pensii și salarii în 2009”
Mihai Fifor susține că Guvernul Orban va tăia pensiile și salarițiile. Sursa foto: reporterglobal.ro

Vin vremuri grele pentru pensionarii din întreaga țară. Cel puțin așa susține Mihai Fifor, care acuză actualul Executiv că aplică încet, dar sigur strategia adoptată de PDL pe vremea când fostul partid condus de Traian Băsescu se afla la putere. De altfel, actualul Guvern are în componență oameni politici care au făcut parte din această formațiune politică, precum vicepremierul Raluca Turcan sau ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Mihai Fifor susține că actualul Guvern preia modelul PDL-ului

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, fostul secretar general al PSD a făcut referire la interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat, inițiativă legislativă anunțată recent de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Fostul ministru de Interne este de părere că o astfel de măsură ar afecta sute de cetățeni, în condițiile în care nu vor mai putea lucra dacă nu renunță la pensie.

Totodată, Fifor avertizează că acesta este doar începutul, așa că trebuie să ne așteptăm în viitorul apropiat la o serie de tăieri masive și înghețări de pensii și salarii, pe modelul Guvernului Boc. „Noul guvern PNL ne întoarce cu 10 ani în urmă, în epoca austerității”, scrie social-democratul.

Mihai Fifor, avertisment dur pentru pensionarii români

Guvernul Orban aplică pas cu pas programul PDL, care a dus la tăierea de pensii și salarii în 2009. Mai întâi au început să se împrumute în neștire, apoi au aruncat cu miliarde de euro pe tot felul de investiții care nu sunt urgente sau pe returnări de TVA fără a verifica facturile, au anunțat înghețarea salariilor sau angajărilor din sectorul bugetar

Acum vin cu o nouă măsură pedelistă, preluată din programul de guvernare al lui Emil Boc, interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat.Aceeași măsură a fost luată și de Băsescu-Boc în 2009, iar în 2014 a fost abrogată prin Legea 134, promovată și votată de PSD în Parlamentul României.

Această inițiativă promovată de Orban, urmașul lui Boc, limitează dreptul la muncă al unor persoane, condiționând continuarea raporturilor de muncă de renunțarea la un drept câștigat.

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat va afecta zeci, poate sute de mii de români, care nu vor mai putea profesa, dacă nu vor renunțat la pensie, un drept câștigat prin zeci de ani de contribuții la bugetul asigurărilor sociale.

Pentru că nu e vorba aici doar despre cei care au ieșit la 40 de ani la pensie, ci și de medici care s-au pensionat la vârsta de 65 de ani și vor să mai profeseze, de actori, de profesori universitari sau din învățământul preuniversitar, mai sunt și cadre militare, care au fost disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, în conformitate cu angajamentele României de aderare la NATO.

Va fi afectat până și actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, pentru că nu ar fi normal ca un militar disponibilizat, cu o pensie modestă, să nu poată munci la stat, iar un ministru să poată cumula pensia de general cu salariul de la guvern.

Guvernul Orban a pornit pe un drum periculos, care din păcate confirmă temerile noastre, pe care le-am exprimat în nenumărate rânduri, înaintea moțiunii de cenzură în 10 octombrie.

Noul guvern PNL ne întoarce cu 10 ani în urmă, în epoca austerității a lui Emil Boc și Traian Băsescu, iar pentru români urmează o perioadă de tăieri, înghețări, interdicții, majorări de taxe și impozite și scădere a nivelului de trai”, este mesajul postat de Mihai Fifor pe contul său de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×