Mesajul Patriarhului Daniel, de Ziua Națională: „Cel mai mare ideal al istoriei noastre”

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
01/12/2018, 13:17
Mesajul Patriarhului Daniel, de Ziua Națională: „Cel mai mare ideal al istoriei noastre”
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj cu ocazie Zilei Naţionale a României

Patriarhului României, Preafericitul Daniel, a transmis un mesaj de Ziua Națională a României şi a amintit de jertfa preoţilor din urmă cu 100 de ani, când 150 dintre ei au fost închişi de maghiari sau condamnaţi la moarte şi alţi 200 de preoţi au fost trimişi în Ungaria.

„Realizarea unităţii naţionale de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, care a sprijinit Marea Unire a tuturor românilor, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conştiinţei naţionale şi de afirmare a dorinţei de unitate naţională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina.

Mesajul Patriarhului Daniel, de Ziua Națională a României

În Transilvania, peste 150 de preoţi au fost aruncaţi în închisorile maghiare, unii fiind condamnaţi la moarte sau la ani grei de închisoare. Alţi peste 200 de preoţi au fost deportaţi în vestul Ungariei, în judeţul Şopron, unde au trăit în condiţii inumane până la eliberarea lor în 1919 de către trupele române.

Acum, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, dorim să exprimăm omagiul nostru de recunoştinţă tuturor celor care au contribuit la realizarea celui mai mare ideal al istoriei noastre.”

Patriarhul Daniel în timpul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului
Patriarhul Daniel în timpul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului

„Toţi suntem chemaţi să păstrăm şi să cultivăm darul libertăţii şi unităţii naţionale ca fiind un simbol al demnităţii poporului român, obţinut cu multe jertfe de vieţi omeneşti şi multe eforturi spirituale şi materiale!

Pentru toate binefacerile Marii Unirii, aducem astăzi mulţumire Preasfintei Treimi, ocrotitoarea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, şi pomenim cu recunoştinţă pe toţi eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Astăzi, toţi cetăţenii României avem datoria să păstrăm şi să cultivăm, nu numai darul libertăţii, ci şi darul unităţii naţionale, ca fiind un simbol al demnităţii poporului român, în dialog şi cooperare cu toate popoarele lumii. La mulţi şi binecuvântaţi ani, România”, este mesajul transmis de Patriarh.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×