Mesajul lui Iohannis, după apariția COVID-19 în România: ”Nu există niciun motiv real de panică; să descurajăm orice încercări de a crea senzaționalul”

Adrian Ilie  
înStiri de ultima ora
27/02/2020, 12:49
Mesajul lui Iohannis, după apariția COVID-19 în România: ”Nu există niciun motiv real de panică; să descurajăm orice încercări de a crea senzaționalul”

Președintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj către români în care le transmite să nu se panicheze după apariția primului caz de coronavirus pe teritoriul național deoarece simptomele bolii sunt ușoare, ”ca în orice răceală”. Iohannis avertizează însă că știrile alarmiste ar putea genera ”o epidemie de panică”, ce ar avea consecințe mai grave.

”Simptome ușoare, ca în orice răceală”

Dragi români, este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”, a scris președintele Iohannis.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Acesta le-a cerut cetățenilor să respecte recomandările autorităților și i-a asigurat că au fost luate toate măsurile necesare.

Comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităților și de a ne informa constant din surse credibile și oficiale. Instituțiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în țara noastră și a limita efectele sale negative”, susține șeful statului.

Pericolul panicii

În schimb, Iohannis avertizează asupra panicii care ar putea fi provocată de știrile false pe tema coronavirusului.

Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente. Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri. Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”, se mai spune în postarea șefului statului.

Primul caz confirmat de coronavirus din România a fost depistat miercuri, 26 februarie, într-o localitate din Gorj, Prigoria. Potrivit anunțului oficialilor, ar fi vorba despre un bărbat care locuiește în județul Gorj și cu care a intrat în contact cetățeanul italian de 71 de ani care a fost în România săptămânile trecute.

Tânărul de 25 de ani a fost internat deja la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București. Deocamdată, nu manifestă simptomele bolii.

În paralel, la Institut continuă testele probelor biologice recoltate de la persoane care au intrat în contact cu cei doi bolnavi.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×