Medicul Ana Maria Apostol, precizări importante în contextul epidemiei de coronavirus: „Cu acest virus ne putem infecta cu toții, indiferent de vârstă, inclusiv copiii”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 15:41
Medicul Ana Maria Apostol, precizări importante în contextul epidemiei de coronavirus: „Cu acest virus ne putem infecta cu toții, indiferent de vârstă, inclusiv copiii”
Medicul Ana Maria Apostol ne spune cum să facem față valului de informații false despre coronavirus. Sursa foto: Captură Youtube

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la 576, 143 de astfel de cazuri fiind înregistrate doar în ultimele 24 de ore. Totodată, 5 pacienți s-au stins din viață, potrivit celor mai recente informații furnizate de autorități, iar situația tinde să capete proporții dramatice pe zi ce trece. De altfel, specialiștii avertizează că în următoarele săptămâni ne vom confrunta cu mii de îmbolnăviri și zeci de decese, vârful epidemiei fiind estimat la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai.

Medicul Ana Maria Apostol face precizări importante despre COVID-19. Virusul poate fi confundat cu o banală răceală

De parcă situația descrisă mai sus nu ar fi îndeajuns de gravă, trebuie să facem față unui val uriaș de informații false cu care suntem bombardați zi de zi. De aceea, avem tendința să ne îndreptăm către specialiști, în speranța că sfaturile acestora ne vor ajuta să trecem cu bine peste boala care amenință atât țara noastră, cât și întreaga lume.

Într-un interviu acordat recent, Ana Maria Apostol, medic specialist ORL cu competență în Chirurgie endoscopică, Audiologie și Chirurgie ORL pediatrică, a vorbit pe larg despre informațiile eronate de care se izbește cel mai des la cabinet. Printre acestea se numără și cea potrivit căreia copiii nu pot contracta agentul patogen denumit științific COVID-19.

Cu acest virus ne putem infecta cu toții, indiferent de vârstă, inclusiv copiii. Faptul că copiii nu au simptome așa de severe precum adulții și mai ales cei în vârstă și cei cu boli asociate, nu înseamnă că nu pot fi infectați și chiar să transmită virusul mai departe”, a explicat specialistul, adăugând că simptomele virusului descoperit în China pot fi foarte ușor confundate cu cele ale banalei răceli.

În această perioadă, întâlnim an de an viroze respiratorii gen răceala banală data de Rhinovirusuri și gripa dată de virusul Parainfluenzae A sau B. Acestea pot da febră ușoară în răceala banală sau o febră mai severă care să țină mai mult de 3 zile, temperatura corpului depășind 39 grade celsius cum întâlnim în gripă.

În aceste viroze ne întâlnim cu mialgii (dureri musculare), de asemenea cu rinoree ( nasul care curge) secreții catarale, albicioase; dureri de gât. În aceste viroze putem întâlni frecvent și tusea, cauzată mai ales de secrețiile din nas care vor curge prin spatele nasului în gât și vor declanșa reflexul de tuse. Toate aceste simptome le întâlnim și în infecția COVID-19.

Toate aceste simptome le văd zi de zi în cabinet, în perioada noiembrie- martie, perioada în care virusurile au risc mare de infectare din cauza aerului rece din atmosferă. Deci, putem confunda ușor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecției COVID-19.

Ce are particular acest virus este că se cantonează în plămâni unde poate face ravagii provocând insuficiență respiratorie severă. Însă, când am ajuns în acest stadiu deja pacientul este infectat de câteva zile bune, zile în care a transmis virusul multor persoane cu care s-a întâlnit”, a mai spus medicul Ana Maria Apostol, potrivit hotnews.ro.

Cum le putem explica oamenilor dezinformați cât de gravă este situația

Chiar dacă mulți dintre cetățenii români cad pradă informațiilor false răspândite în special în mediul online, aceștia pot înțelege gravitatea situației, dacă autoritățile ar reuși să le explice pericolele concrete la care își expun atât sănătatea lor, cât și pe cea a familiilor și prietenilor, susține specialistul ORL. „Trebuie să le spunem că suntem într-o stare de urgență, suntem în plină pandemie cu COVID-19.

Adică pe tot mapamondul circulă un virus respirator care se transmite prin aer și prin atingerea suprafețelor infectate cu acesta, virus care provoacă simptome gen răceală care pot atinge și forme mai severe, inclusiv insuficiență respiratorie chiar și deces. Acest virus respirator, spre deosebire de restul pe care le-am întâlnit până acum, este mult mai agresiv asupra noastră deoarece se poate transmite de la om la om chiar dacă aceștia nu au încă simptome specifice infectării. Adică pot transmite virusul fiind într-o stare asimptomatica și prin urmare putem să îl transmitem fără să ne dăm seama. În toată lumea avem mulți bolnavi și decedați.

De aceea DSP, ISU si MAI au decis ca populația să stea izolată în casă, pentru a nu răspândi acest virus și a limita îmbolnăvirea populației României, pentru că unora această infecție le poate fi fatală. Prin urmare, sfatul meu este să urmăriți avertizările și indicațiile acestor instituții ale statului”, a mai spus Ana Maria Apostol.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×