Autoritățile versus fake news. Nu există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România. Informațiile false vor fi pedepsite

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
11/03/2020, 21:29
Autoritățile versus fake news. Nu există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România. Informațiile false vor fi pedepsite
Autoritățile versus fake news. Nu există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România. Informațiile false vor fi pedepsite. Sursa foto: Hepta

Grupul de comunicare strategică din cadrul MAI a transmis o informare prin care dezminte informațiile apărute în ultime vreme despre închiderea Capitalei sau a altor orașe din România, acestea fiind știri false și vor fi pedepsite conform legii.

Autoritățile dezmint zvonurile false. Capitala nu intră în carantină

Autoritățile statului luptă, pe lângă criza cauzată de coronavirus, și cu informațiile false legate de COVID-19.

Astfel, în ultimele ore au apărut în spațiul public tot felul de zvonuri referitoare la o posibilă inchidere a orașului București, din cauza numărului în creștere de infecții cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, Grupul de comunicare strategică anunță că nu au exista discuții pe această temă și niciun oraș din țară nu va intra în carantină.

„Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului București. NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România!

Toate informațiile false vor fi sancționate

Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.

Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate”, anunță autoritățile staului.

În plus, oamenii legii anunță că toate informațiile false despre coronavirus răspândite în spațiul public vor fi investigate și pedepsite conform legilor în vigoare.

„Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de “comunicarea de informații false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani”, precizează Poliția Română.

Referitor la multitudinea de informații ce apar în spațiul public despre coronavirus, autoritățile ne sfătuiesc să nu răspândim pe rețele sociale zvonuri, ci doar informații din surse oficiale, transmise prin canale de comunicare de încredere.

În plus, Grupul de comunicare strategică sfătuiește mass-media să nu publice informații ce nu sunt confirmate din surse credibile.

„Facem apel la responsabilitate către toate instituțiile de presă să NU dea publicității informații care nu sunt verificate din surse oficiale.

Totodată, facem un apel public la cetățeni să nu răspândească pe rețelele de socializare, sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale”, este îndemnul reprezentanților statului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×