În plină criză de coronavirus, sistemul electronic pentru cardurile de sănătate nu funcționează de două zile. Bolnavii de cancer, fără tratament

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
11/03/2020, 20:29
În plină criză de coronavirus, sistemul electronic pentru cardurile de sănătate nu funcționează de două zile. Bolnavii de cancer, fără tratament
În plină criză de coronavirus, sistemul electronic pentru cardurile de sănătate nu funcționează de două zile. Bolnavii de cancer, fără tratament. Sursa foto: Hepta

Românii bolnavi sunt cei mai sensibili în fața unei infecții cu coronavirus, motiv pentru care tratamentul este foarte important,doar că sistemul electronic pentru cardurile de sănătate a picat în ultimele două zile, astfel că foarte mulți bolnavi nu au avut cum să facă rost de tratament.

Sistemul electronic pentru cardurile de sănătate, picat de două zile

Pacienții din România trebuie să ducă două lupte: una cu boala și alta cu sistemul electronic pentru cardurile de sănătate, care pică în permanență.

În zilele de marți și miercuri, sistemul electronic a picat, astfel că foarte mulți bolnavi nu au putut primi tratamentul compensat.

Dana Dobre, o femeie ce suferă de neoplasm pulmonar, în stadiul 4, a declarat, pentru Mediafax, că nu a putut primi tratamentul din cauza blocajului cauzat de sistemul electronic pentru cardurile de sănătate, în condițiile în care costul medicamentelor se ridică la 28.000 de lei.

Întrucât sistemul este picat, pacienta nu poate beneficia de rețeta compensată.

Bolnavii nu pot primi rețete compensate, în plină criză de coronavirus

„Astăzi (miercuri – n.r.) am plâns trei ore într-una, inclusiv acolo la clinică, pentru că toţi cei care veneau şi aveau nevoie de reţetă erau trimişi acasă PLUS tc 04.01 04.14 Mi se pare inuman că statul român, tocmai în perioada aceasta nu are acest sistem funcţional”, a declarat Daniela Dobre, pentru Mediafax.

În aceste condiții, pacienta a declarat că mai are doar câteva pastile din tratamentul anterior, ținând cont că aceasta este într-o grupă a populației pentru care o eventuală infecție cu COVID-19 ar fi mult mai greu de tratat.

„Mai am câteva pastile, trei pastile din vechiul tratament şi sper să se rezolve această problemă. Grupa de populaţie cea mai expusă la COVID-19 nu va putea să facă faţă, şi nu va putea nici să stea în casă, pentru că noi trebuie să mergem la doctor periodic”, a mai precizat femeia.

După ce marți sistemul electronic pentru cardurile de sănătate nu a funcționat, miercuri acesta a picat din nou. În aceste condiții, CNAS a anunțat că validarea serviciilor medicale se va face, momentan, offline.

„Până la remedierea totală a platformei informatice, furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale.

În situația actuală, pentru utilizarea sistemului offline, furnizorii trebuie să deconecteze conexiunea la Internet a calculatorului utilizat”, precizează CNAS, printr-un comunicat.

Pentru întreaga perioadă în care funcționarea sitemului electronic pentru cardurile de sănătate este întreruptă, președintele CNAS va emite un ordin care va cuprinde procedura de transmitere în platforma informatică a serviciilor acordate off-line şi procedura de validare a acestora.

„Prin această măsură vom asigura decontarea tuturor serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale înregistrate offline care au fost acordate cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Pacienții vor beneficia de serviciile necesare, care vor fi acordate de furnizori în baza prevederilor legale prevăzute pentru astfel de situații”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×