Măsurile luate de Ministerul Educației din cauza coronavirusului. Simulările se suspendă, validarea înscrierilor la clasa pregătitoare se prelungește, iar toate activitățile extrașcolare sunt anulate

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 15:47
Măsurile luate de Ministerul Educației din cauza coronavirusului. Simulările se suspendă, validarea înscrierilor la clasa pregătitoare se prelungește, iar toate activitățile extrașcolare sunt anulate
Măsurile luate de Ministerul Educației din cauza coronavirusului. Simulările se suspendă, validarea înscrierilor la clasa pregătitoare se prelungește, iar toate activitățile extrașcolare sunt anulate. Sursa foto: Hepta

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a organizat, marți, o videoconferință cu inspectorii școlari, iar cu acest prilej au fost luate mai multe hotărâri, printre care suspendarea simulărilor, prelungirea validării înscrierilor la clasa pregătitoare, precum și anularea activităților extrașcolare.

Măsuri la nivel național pentru elevi, din cauza coronavirusului

În cadrul videoconferinței de marți, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, le-a comunicat inspectorilor școlari o serie de decizii, luate de Guvern cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului în România.

Deciziile vin după ce Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor începând de miercuri.

„Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației”, potrivit art.1 din Hotărârea nr. 6 a CNSSU.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării a decis ca simulările pentru Evaluarea Națională, examenul național de Bacalaureat, precum și diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Înscrierea la clasa pregătitoare se face online, iar validarea se va prelungi

Legat de înscrierile la clasa pregătitoare, Ministerul Educației transmite că acestea se vor realiza în format online, iar validarea lor va fi prelungită cu încă o săptămână, din momentul în care școlile se vor redeschide.

Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare, necesară pentru înscrierea copiilor, se va amâna până după reluarea cursurilor.

„Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020”, mai precizează Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții ministerului anunță că încurajează și realizarea unor cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie, cu rolul de a menține comunicarea între elevi și profesori.

Referitor la activitățile after-school, cele care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare vor fi suspendate, mai precizează autoritățile.

„Toate activitățile extrașcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior. De asemenea, conform hotărârii CNSSU, programele de studii privind schimbul de experiență, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31.03.2020, dacă nu au fost începute anterior datei adoptării prezentei hotărâri (nr. 6/09.03.2020)”, mai anunță MEC.

În cadrul videoconferinței, Monica Anisie a solicitat inspectorilor să existe o comunicare permanentă între cadrele didactice, părinți și elevi.

În plus, Ministerul Educației face un apel la elevi, sfătuindu-i să nu se expună în spații aglomerate, pe perioada în care cursurile sunt suspendate.

Numărul elevilor afectați de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane, au precizat autoritățile române.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×