Marea Neagră, poluată. Specialiștii nu recomandă scăldatul în Ucraina

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
28/11/2019, 15:07
Marea Neagră, poluată. Specialiștii nu recomandă scăldatul în Ucraina
Specialiștii spun că Marea Neagră este de două ori mai poluată decât Marea Mediterană. Sursa foto: diez.md

Un reportaj BBC arată că Marea Neagră este extrem de poluată, iar viețuitoarele subacvatice mor treptat. Specialiștii susțin că situația cea mai îngrijorătoare este în Europa de est.

Cauzele și efectele nocive ale poluării Mării Negre

Un studiu realizat de specialiștii de la BBC arată că Marea Neagră este de două ori mai poluată decât Marea Mediterană. Marea Neagră a ajuns să fie tratată de țările europene care au ieșire la apă ca un coș de gunoi datorită numărului de obiecte plutitoare pe kilometru pătrat. Și situația aceasta durează de zeci de ani. Principala sursă de poluare sunt râurile care se revarsă în Marea Neagră și aduc deșeuri și substanțe chimice.

„Este cea mai gravă situaţie de acest fel din Europa”, spun jurnaliștii britanici, scrie libertatea.ro. Jonah Fisher de la BBC s-a alăturat cerectărilor și încearcă să descopere care este metoda prin care pot fi protejată marea de poluare. Postul de televiziune BBC a dezvăluit că la doar 300 de metri de Marea Neagră, în stațiunea Batumi din Georgia există o groapă uriașă de gunoi acesta fiind o sursă de poluare a apei.

Locuitorii din Ucraina au scăldatul interzis în Marea Neagră

Specialiștii au examinat nivelul de contaminare de la suprafață și din adâncuri și au curățat sistematic mai multe zone. Totodată, cercetătorii spun că o ameliorare este deja vizibilă, lucru care le dă speranță că Marea Neagră mai poate fi salvată.

Autoritățile din Ucraina i-au avertizat pe locuitori să evite scăldatul în apa Mării Negre pentru că aceasta nu atinge standardele de siguranţă și se pot îmbolnăvi. În ciuda acestei avertizări sunt și oameni care nu țin cont și sunt tot mai hotărâți să ignore pericolele. Specialiștii sunt de părere că aceste persoane nu realizează care sunt efectele nocive asupra sănătăţii.

În zona românească a Mării Negre, o porţiune de plajă din Mangalia a fost poluată cu deşeuri petroliere, acestea fiind observate atât în apa mării, cât şi pe nisip. Porţiunea respectivă de plajă a fost închisă în urmă cu un an, fiind strânse 12 tone de material poluant în amestec cu nisip.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×