Chiar dacă vor primi bani mai mulți de la 1 ianuarie 2020, profesorii se așteaptă ca în toamna anului viitor să primească o nouă mărire, în conformitate cu legea în vigoare. Ludovic Orban susține, însă, că nu a luat încă o decizie definitivă legată de creșterile salariale prevăzute pentru luna septembrie. Totodată, premierul a precizat că în momentul de față este posibil să nu mai existe resursele necesare unor astfel de majorări.
Ludovic Orban susține că este posibil ca salariile profesorilor să nu mai crească de la 1 septembrie
„Nu am luat o decizie definitivă. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că există resurse pentru a putea susţine aceste creşteri, care, practic, înseamnă obţinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020.
Practic, orice altă categorie din sectorul public ar putea cere acelaşi lucru. E suficient, există o creştere pe care am alocat-o de la 1 ianuarie, cred că foarte mulţi profesori, foarte multe cadre didactice, pot să înţeleagă situaţia bugetară în care ne găsim şi că o astfel de creştere în avans, de la 1 septembrie, este foarte greu de finanţat”, a declarat șeful Executivului, prezent marți la Palatul Naţional al Copiilor pentru festivitatea de premiere a elevilor români care au obţinut rezultate excepționale la olimpiadele internaţionale.
Salariile vor crește de la 1 ianuarie 2020
Primele majorări salariale, cele prevăzute de la 1 ianuarie 2020, vor fi aplicate la termen, în conformitate cu actul normativ adoptat de fostul Guvern Dăncilă. „ Majorarea pentru cadrele didactice este, prin legea salarizării, prima majorare de la 1 ianuarie”, a promis premierul în debutul ședinței de săptămâna trecută.
„După aia este prevăzută în OUG 114 o creştere anticipată la nivelul salariului din 2022 a salariilor pentru cadrele didactice care trebuie făcută de la 1 septembrie”, a mai spus Ludovic Orban.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
La fel ca acum, a evitat, însă, un răspuns concret în privința creșterilor salariale prevăzute pentru toamna anului viitor.
Ludovic Orban susține că statul tinde să concureze mediul de afaceri
În altă ordine de idei, prim-ministrul a atras atenția recent asupra unui aspect care, în opinia sa, tinde să devină îngrijorător pentru țara noastră. Mai precis, statul concurează mediul de afaceri prin salariile pe care le plătește angajaților din sfera publică.
În acest context, Orban a subliniat importanța taxelor pe care afaceriștii le plătesc la bugetul de stat și, mai ales, insistând asupra rolului esențial pe care acestea îl vor juca în anul următor.
„Din cauza creşterii pensiilor şi a salariilor, mergem pe sârmă, acesta este adevărul. Nu mai poate suporta bugetul, pârâie din încheieturi. Este foarte important ca taxele să fie plătite în anul ce urmează. Faceţi profit, dar să se vadă lucrul acesta şi la buget”, a transmis șeful Executivului.