Ludovic Orban vine cu vești cât se poate de bune pentru profesorii din întreaga țară. Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariile acestora vor crește conform legii în vigoare, a transmis șeful Executivului în debutul ședinței de Guvern de vineri, 13 decembrie.
Ludovic Orban anunță că profesorii vor primi salarii mai mari de la 1 ianuarie
„Majorarea pentru cadrele didactice este, prin legea salarizării, prima majorare de la 1 ianuarie.
După aia este prevăzută în OUG 114 o creştere anticipată la nivelul salariului din 2022 a salariilor pentru cadrele didactice care trebuie făcută de la 1 septembrie”, a declarat Ludovic Orban, în momentul în care a fost chestionat pe marginea acestui subiect.
Creșterile salariale din septembrie ar putea să nu mai fie acordate
Chiar dacă în toamna anului viitor este prevăzută o nouă creștere salarială pentru profesori, prim-ministrul nu exclude varianta ca aceasta să nu mai fie acordată, în situația în care vom ajunge să nu ne mai încadrăm în ținta de deficit bugetar, 3,6%. Totul se va decide, însă, în urma unei analize amănunțite ce va fi efectuată în perioada următoare.
„Vom lua o decizie după ce vom vedea cum arată bugetul și vom vedea în ce măsură vom reuși să menținem deficitul la 3,6%”, a precizat premierul. Această situație ar putea declanșa un val de nemulțumiri în rândul cadrelor didactice, care au tras până acum mai multe semnale de alarmă în privința majorărilor promise.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
„Statul, prin modul în care plăteşte salariile în sectorul public, face concurenţă mediului privat”
Totodată, Ludovic Orban a avertizat asupra faptului că statul concurează, practic, mediul de afaceri, prin salariile pe care le plătește angajaților din sfera publică. Astfel, prim-ministrul a subliniat importanța taxelor pe care afaceriștii le plătesc la bugetul de stat și, mai ales, insistând asupra rolului esențial pe care acestea îl vor juca în anul următor.
„Din cauza creşterii pensiilor şi a salariilor, mergem pe sârmă, acesta este adevărul. Nu mai poate suporta bugetul, pârâie din încheieturi. Este foarte important ca taxele să fie plătite în anul ce urmează. Faceţi profit, dar să se vadă lucrul acesta şi la buget”, a transmis șeful Executivului.
România va plăti datoria către frații Micula pentru a salva ROMATSA
Pentru ca ROMATSA, compania care dirijează traficul aerian, să scape de problemele financiare care au dus-o în pragul dezastrului, Guvernul României a decis că este momentul să achite datoria către frații Micula. Este vorba despre 85 milioane de euro, bani pentru care există un titlul executoriu.
„Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum.
Atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”, a declarat Ludovic Orban în debutul ședinței de la Palatul Victoria.