Ludovic Orban: ”Poveștile care circulă că testăm noi prin selecție 10.000 de oameni sunt povești”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/03/2020, 10:55
Ludovic Orban: ”Poveștile care circulă că testăm noi prin selecție 10.000 de oameni sunt povești”
Premierul Ludovic Orban/ gov.ro

Primul-ministru Ludovic Orban a catalogat drept ”povești” testarea prin selecție a 10.000 de oameni, propusă de către Primăria Capitalei, șeful Guvernului spunând că nu pot fi stabilite aleatoriu persoanele care urmează să fie testate pentru coronavirus.

Prioritate pentru personalul medical

Nu putem stabili aleatoriu persoanele care pot fi diagnosticate, există o ordine a priorităților în ce privește testarea persoanelor. Poveștile care circulă că testăm noi prin selecție 10.000 de oameni sunt povești”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă comună susținută împreună cu noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

Acesta din urmă a spus că personalul medical va avea prioritate la testare, deoarece este necesar în combaterea epidemiei.

De asemenea, premierul Orban i-a cerut noului ministru ca, în afară de distribuirea prioritară de echipament de protecție pentru personalul medical direct implicat în lupta împotriva COVID-19, să fie incluși și medicii de familie  și cei stomatologi.

Orban: ”Am luat toate măsurile înaintea unor țări mai afectate”

Invitat să evalueze situația României, Orban a spus că se află într-o postură mai bună decât alte țări în care epidemia a izbucnit cam în aceeași perioadă, precum Spania sau Franța.

Uitați-vă la situația din România cu o mie de cazuri, în timp ce în celelalte sunt  zeci de mii. După Anul Nou chinezesc, când mii de cetățeni chinezi au venit în România, nu a existat nicio îmbolnăvire. România a avut o specificitate care nu  a existat în alte țări europene, anume că circa 200.000 de cetățeni s-au întors din țări puternic afectate. Dacă nu am fi luat măsuri de carantinare și izolare, răspândirea ar fi fost mare în România. Am luat toate măsurile înaintea unor țări care erau mai afectate de epidemie”, a spus Orban.

El a evocat și faptul că România s-a confruntat la început cu o capacitate de diagnosticare foarte limitată care, între timp a fost extinsă, cu folosirea aparaturii din universități, laboratoare de cercetare și  de la ANSVSA.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×