Ludovic Orban a prezentat calendarul alegerilor anticipate din 2020. Când ar urma să aibă loc turul de scrutin

Bogdan Solomon  
înStiri de ultima ora
06/01/2020, 17:36
Ludovic Orban a prezentat calendarul alegerilor anticipate din 2020. Când ar urma să aibă loc turul de scrutin
Ludovic Orban se gândește tot mai serios să declanșeze alegeri anticipate. Sursa foto: hepta.ro

Varianta organizării alegerilor parlamentare anticipate începe să prindă contur pe zi ce trece. De altfel, în cadrul conferinței de presă susținute luni la Parlament, Ludovic Orban, unul dintre cei mai vehemenți susținători ai acestui scenariu, a prezentat calendarul turului de scrutin.

Anunț important al premierului Ludovic Orban. Când ar urma să aibă loc anticipatele

Potrivit premierului, o astfel de procedură are nevoie de minimum 120 de zile pentru a putea fi pusă în practică. În aceste condiții, anticipatele ar urma să aibă loc odată cu localele, cel mai probabil pe data de 14 iunie.

Șeful Executivului a precizat că liberalii au decis înființarea unei comisii pentru „investigarea posibilității declanșării procedurii de organizare a anticipatelor”. De asemenea, pe această temă a fost comandată și o „analiză sociologică amplă”.

Orban a prezentat calendarul posibil al alegerilor înainte de termen

Alegerile locale pot fi organizate între 24 mai şi 14 iunie. În cazul în care s-ar organiza în data de 14 iunie, s-ar putea derula calendarul până la data de 14 iunie. Vă repet, am spus foarte clar că sunt anumite condiţii care trebuie îndeplinite pentru a putea declanşa această procedură de alegeri anticipate, adică trebuie să ai un număr semnificativ de parlamentari care să fie aproape de procentul de 50%, care să-ţi confere garanţia că nu vor vota învestirea a două guverne succesive.

În cazul în care nu avem această garanţie, ne putem trezi în situaţia în care demarăm procedura şi, la a doua învestire a Guvernului, PSD, Pro România, care nu vor alegeri anticipate, să voteze ei învestirea Guvernului.

Noi, dacă luăm decizia să provocăm alegeri anticipate, parlamentarii PNL şi ai altor parteneri politici care susţin ideea anticipatelor clar se vor angaja că nu vor vota învestirea a două guverne succesive, astfel încât să se poată ajunge la situaţia constituţională în care preşedintele României să poată dizolva Parlamentul”, a declarat Ludovic Orban la capătul ședinței conducerii Partidului Național Liberal.

Premierul a evitat să dea un răspuns clar în privința demisiei pentru declanșarea anticipatelor

În spațiul public s-a vehiculat scenariul conform căruia premierul ar urma să-și dea demisia din funcție, pentru a face posibilă declanșarea alegerilor anticipate. Chestionat în privința acestei intenții, Orban a evitat să ofere un răspuns direct.  Liderul PNL a afirmat, însă, că vor începe în scurt timp discuțiile „exploratorii” cu partenerii politici, pentru a vedea poziția fiecăruia dintre aceștia în privința organizării turului de scrutin înainte de termen.

Se ştie foarte clar, poziţia PNL este o poziţie în favoarea organizării alegerilor anticipate. Va fi, în schimb, necesar să pregătim foarte bine derularea acestei proceduri.

În acest sens, am stabilit o comisie formată din subsemnatul, ca preşedinte al PNL, doamna prim-vicepreşedinte Raluca Turcan şi domnul secretar Robert Sighiartău, ca să investigăm posibilităţile reale de organizare a alegerilor anticipate, să purtăm discuţii exploratorii cu toţi partenerii politici pentru a vedea exact care e poziţia fiecăruia privitor la această procedură de organizare a alegerilor anticipate”, a mai spus Ludovic Orban.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×