Premierul Ludovic Orban a anunțat măsuri fără precedent în criza coronavirus. În ședința de Guvern încheiată la 03:00, s-a decis suplimentarea bugetului MAI, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, de asemenea Guvernul garantează creditele IMM-urilor și faptul că va achita plata șomajului tehnic.
Ludovic Orban a anunțat măsuri fără precedent în criza coronavirus! Ce s-a decis în ședința de Guvern
„Am încheiat ședința de Guvern la ora 03:00 dimineața. Dați-mi voie să prezint câteva decizii pe care le-am luat pentru a îmbunătăți mijloacele de luptă contra coronavirus: Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane de lei, am reglementat norme metodologice.
Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 de milioane de lei pentru a putea susține activitatea și pentru a asigura sumele pentru achizițiile necesare și protejarea structurilor: poliție, poliție de frontieră, etc.
Am eficientizat modul în care Unifarm face achiziții la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de măsuri pentru desfășurarea activității. Am luat măsuri care sunt absolut neceseare pentru a susține angajații și angajatorii pentru a trece peste această criză.
„Vom plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut”
Am majorat plafonul de garantare a creditului prin OUG. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde, iar dacă va fi necesar vom mai putea să facem 5 miliarde. În cel mai rău caz putem merge până la 15 miliarde. Dobânda este garantată cu 100%, în cazul creditelor până într-un milion garanția va fi 90%, peste 1 milion – 80%.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Am stabilit cu Ministrul Finanțelor rambursarea TVA până la suma de 9 miliarde. Vrem ca aceste companii să beneficieze capitalul de lucru. La rectificiarea bugetară am vrut să asigurăm că se pot plăti concediile medicale. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru plata concediilor medicale pentru angajați.
Vrem să asigurăm plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă.
Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este indemnizația lunară în șomaj tehnic. Dar nu mai mult de atât. Avem două categorii de angajatori. Prima categorie: cele care au fost afectate direct de decretarea stării de urgență: hoteluri, restaurante. Aceste companii, ca urmare a restricțiilor, este clar că nu își pot plăti angajații. Ca atare, angajații vor beneficia de plata indemnizației de 75%.
A doua categorie este cea care nu au fost afectate de criteriile restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale coronavirus. Pentru a beneficia de această plată, companiile trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere și cifra de afaceri trebuie să scadă cu 25% minimum.
Am majorat pedepsele pentru falsul în declarații, zădărnicirea combaterii bolilor și am introdus o nouă infracțiune: omisiunea de a da date!
Am luat decizia de a susține plata șomajului tehnic și din cauza contextului în care ne găsim. Dacă am fi luat măsura activă de a plăti salariile, am fi susținut ca angajații să meargă la muncă. Am considerat că este mai bine să plătim șomaj tehnic și să stea acasă și să evite contactele sociale.
Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. Știți foarte bine că există foarte multe situații când un cetățean revine dintr-o țară afectată. În cazul în care comit un fals și nu spun din ce țară vin, din ce localitate vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare.
Am majorat pedepsele pentru zădărcinirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau alte măsuri dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu să umble liber în societate și să riște să îmbolnăvească. Guvernul trebuie să apere sănătatea cetățenilor români și vom lua măsuri oricât de dure este nevoie.
Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică un cetățean nu dă date ca să protejeze pe unul sau pe altul este o infracțiune și în acest caz se poate face dosar penal.
„Stocurile existente prin lege care ar fi trebuit asigurate pentru combaterea unei epidemii erau zero”
Cea mai mare parte a românilor respectă legea, dar vrem să îi sancționăm pe cei care nu țin cont de măsurile autorităților. Am adoptat și alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitate. Economia trebuie să funcționeze, mai ales în punctele cheie: energie, toate instituțiile statului, toată zona medicală, toată zona comercială, de aprovizionare a populației. Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților. Încă de la începutul epidemiei am urmărit fiecare evoluție și am luat măsuri graduale.
Păstrăm aceeași mobilizare și suntem pregătiți să luăm orice măsuri pentru a proteja populația. Am solicitat miniștrilor o mobilizare și mai bună, întărirea direcțiilor de sănătate publică. Le-am găsit în moarte clinică și am dispus măsuri de întărire. Angajarea de personal (rezidenți), de asemenea eventuali medici care nu sunt în prima linie în lupta coronavirusului.
O să creștem numărul de epidemiologi în momentul în care se fac anchetele. Cu cât mai repede se face ancheta, cu atât virusul nu va fi răspândit. Am dispus să se ia măsuri energice în ceea ce privește respectarea izolării la domiciliu. Pregătirea spitalelor este un alt obiectiv major pentru a avea capacitatea de a trata persoanele infectate.
Stocurile existente prin lege care ar fi trebuit asigurate pentru combaterea unei epidemii erau zero. A trebuit să facem niște achiziții pentru a face față combaterii coronavirusului. Vom prelua în fabricație de către companii românești aceste categorii de produse care sunt foarte căutate”
În momentul în care vom vedea surse de dezinformare prin care anumite site-uri vor să mintă cetățenii, vom lua măsuri de pedepsire în condițiile stării de urgență”
Vezi VIDEO:
https://www.facebook.com/FanatikShow.ro/videos/2608850309326452/