Primul site închis de Guvern din cauza știrilor false! Anunțul Ministerului de Interne

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 18:19
Primul site închis de Guvern din cauza știrilor false! Anunțul Ministerului de Interne
Primul site închis de Guvern pentru Fake News

Decretul de instituire a stării de urgență face prima „victimă” în rândul site-urilor care propagă știri de tip FAKE NEWS.

Guvernul închide primul site pentru știri false

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM propunerea Grupului de Comunicare Strategică, anume închiderea site-ului stiridemoment.ro din cauza propagării știrilor false.

„Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor.

Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, este anunțul primit din partea MAI.

Articolul care a stat la baza deciziei a fost publicat în data de 15 martie 2020 cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”. Conform sursei citate, titlul articolului n-ar fi avut nicio legătură cu conținutul și informația generală prezentată era falsă.

Mai mult, un alt articol din 17 martie susținea că “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”, lucru neadevărat conform reprezentanților MAI.

Știrile false, un flagel în vreme criză

Știrile false câștigă tot mai mult teren în aceste vremuri de criză. Nu doar anumite site-uri propagă informații dubioase, grupurile de Facebook sau canale precum Whatsapp fiind inundate de astfel de „știri” menite să creeze panică sau confuzie generală.

De exemplu, la începutul epidemiei de coronavirus a circulat informația că vitamina C ar combate COVID-19. Oamenii s-au înghesuit în farmacii pentru a epuiza stocurile de vitamina C, în condițiile în care în realitate vitamina C nu ajută.

Un alt anunț alarmist care circula pe internet îi anunța pe cetățenii României că se va instaura starea de urgență și, implicit, vor fi nevoiți să se închidă în case și să primească alimente raționalizate o dată pe săptămână din partea Armatei, lucru totalmente fals.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×