Noua lege care vizează asociațiile de proprietari începe să se pună în vigoare de vineri. Dacă ești printre cei care locuiesc la bloc, trebuie să știi obligațiile și drepturile. Se pare că legea transformă spațiile comune în ceva complex.
Scopul vizat de oamenii legii a fost un gard transparent ridicat în locurile comune. Actualizarea legii cu Nr. 196/2018 privește înființarea, organizarea și funcționarea asociaților. Actualizarea asociațiilor de bloc are alte cerințe și urmări.
Schimbările legii asociaților
Asociația de proprietari are drept scop administrarea și gestionarea proprietății comune și impune obligații pentru toți propritarii. Consecințele pentru cei ce nu respectă noua lege vizează raspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau, după caz, a reprezentanților acestora. Asociația proprietarilor se înființează prin acordul scris a peste jumătate din numărul proprietarilor apartamentelor.
- Andra a schimbat 7 ținute la concertul de la Sala Palatului! Una dintre ele era veche de 60 de ani
-
Cum a ajuns să arate Emilia Popescu, la 5 ani după ce „Dansez pentru tine” a ieșit de pe post
Schimbările legii asociaților
Noua lege a asociațiilor de bloc a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 660 din data de 30 iulie 2018, urmând să intre în vigoare pe data de 5 octombrie 2018. Legea nr. 196 privește înființarea , organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condomiilor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
În scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin în cazul proprietăților comune, dacă vine vorba de condomii, se formează asociații d eproprietari ce se organizează și funcționează conform prevederile prezenței legii. Niciun act de dispoziție nu poate să aibă ca obiect exclusiv cota-parte indiviza din coproprietatea forțată asupra părților comune ale condominiului. Aceasta este posibilă o singură dată, când vine vorba de înstrăinarea spațiului/locuinței. Părțile care se consideră comune din condominii și drepturi potrivite acestora pot apela la o acțiune de partaj. Aceasta poate lua viață atunci când ambele părți ale partajului nu mai sunt destinate folosinței comune, ținute în condițiile legii.