Legenda Sfântului Valentin. De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
13/02/2019, 10:33
Legenda Sfântului Valentin. De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie GALERIE FOTO
Legenda Sfântului Valentin

Data de 14 februarie, de Valentine’s Days, Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Sfântului Valentin este una care a rămas specială datorită legendei ei. Povestea sărbătorii are mai multe variante, iar una dintre ele începe la Roma.

Era odată un împărat pe nume Claudiu al II-lea, un lupător brav și îndârjit. El a avut o armată puternică, dar majoritatea nu doreau să meargă în luptă, toți dorind să rămână acasă alături de familie și copii.

Legenda Sfântului Valentin

După un timp, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații Romei să nu se mai poată căsători. Prin acest lucru s-a gândit că îi va face pe bărbați să meargă la râzboi. Însă, Valentin, un preot creștin, credea cu putere că dreptul omului de a se căsători era dat de la Dumnezeu, iar împăratul nu avea voie să interzică asta.

Preotul a unit în secret multe cupluri, până în momentul în care Claudiu l-a găsit și arestat. Cu toate acestea, împăratul îl admira pe preot, așa că l-a îndemnat doar să renunțe la creștinism și i-a propus să devină și el soldat.

”Adu-ți aminte de Valentin al tău”

Când Valentin a refuzat, împăratul a ordonat să fie întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, preotul a trimis scrisori de adio către prietenii săi în care scris: „Adu-ți aminte de Valentin al tău”. O altă variantă a ceea ce înseamnă Ziua Îndrăgostiților începe în 496, când Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie, în încercarea de a stopa sărbătoarea păgână.

Legenda Sfântului Valentin. De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie
Lupercalia a rămas marcată drept ziua Sfântului Valentin

Biserica înțelege că nu este nimic rău în a sărbători dragostea, ci doar elementele păgâne ce aduceau o insultă la adresa divinității. În final, Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, însă aceasta a rămas marcată de ziua Sfântului Valentin. Așa că, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiților.

De asemenea, când avea loc Lupercalia, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, apoi se introduceau într-o cutine. Fiecare bărbat extrăgea câte un bilet, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×