Ministrul Justiției a anunțat într-o declarație de presă susținută recent că nu va abroga prin Ordonanță de Urgență recursul compensatoriu, controversata măsură adoptată de fostul Guvern, condus de Viorica Dăncilă. Odată implementată, această inițiativă legislativă votată de PSD, ALDE și UDMR a făcut posibilă eliberarea din închisoare a mii de infractori condamnați pentru fapte de violență. Mulți dintre ei au comis în scurt timp alte astfel de fapte, întorcându-se ulterior după gratii. Situația a revoltat întreaga opinie publică din țara noastră, care a susținut inclusiv prin ample proteste în stradă anularea legii respective.
Cătălin Predoiu explică de ce recursul compensatoriu nu poate fi abrogat
Instalarea la Palatul Victoria a Guvernului liberal condus de Ludovic Orban le-a readus românilor speranța că recursul compensatoriu va deveni istorie în foarte scurt timp. Cătălin Predoiu ridică, însă, din umeri și afirmă că actul normativ va rămâne în vigoare, aducând ca argumente în acest sens un număr de trei motive principale.
În primul rând, o eventuală abrogare ar atrage automat condamnări din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), susține ministrul Justiției. De asemenea, abrogarea acestei legi ar trebui să se producă în contextul îmbunătățirii condițiilor din penitenciare, lucru care nu este posibil în momentul de față. În aceste condiții, infractorii ar urma să beneficieze în continuare de o legislație penală mai favorabilă.
Anunțul ministrului Justiției
„Recursul compensatoriu, Ministerul Justiţiei acţionează pe trei planuri. În primul râmd juridic în Parlament vom susţine acele propuneri care să ducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu, deci înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică.
Al doilea plean este juridico-diplomatic. Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecţii aplicări legii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţie şi cu aceasta am răspuns puţin şi la a doua întrebare: Guvernul nu-şi poate asuma o desfiinţare peste noapte a SIIJ, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar, şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu în cadrul unei conferințe de presă.