Legea Educaţiei a fost modificată şi adoptată de Senat, după ce deputații PSD Petre Florin Manole și Andrei Pop au iniţiat proiectul prin care să fie interzisă violenţa psihologică, denumită şi „bullying” în şcoli.
În noua Lege a Educaţiei se arată acum că ”în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”.
Legea Educației, modificată în privinţa violenţei în şcoli
Noua Lege a Educaţiei a fost votată în unanimitate în Senat, iar de acum va avea o secţiune care prevede prevenirea bullying-ului, precum şi asistenţa psihologică şi informarea personalului didactic. Odată ce legea anti-bullying va intra în vigoare, vor urma şi pedepse cât mai drastice şi între timp cadrele didactice vor urma cursuri unde vor putea învăţa cum să depisteze şi cum să combată acest fenomen de bullying.
Deputaţii PSD care au iniţiat acest proiect legislativ sunt Andrei Pop, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, şi Petre-Florin Manole, din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.
Ce este bullying-ul
Prin definiţie, bullying-ul este seria de acțiuni „fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup”. În urma unor studii de specialitate, s-a stabilit că un procent uriaş, de 50% dintre elevi, se simt în pericol din punct de vedere fizic şi psihic atunci când se află la şcoală.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Mai mult, România ocupă locul trei în topul ţărilor afectate de acest fenomen în şcoli. La copiii care cad victime acestui timp de violenţă se manifestă dispariţia încrederii în sine, scăderea randamentului şcolar, abandonarea studiilor sau, mai grav, depresii.