În data de 19 noiembrie, senatorii au dezbătut Legea Pensiilor! S-a convenit doar asupra modificărilor propuse la textul legii, însă nu s-a putut vota dacă aceasta trece sau nu de această Cameră, din cauza lipsei de cvorum. În timp ce social-democrații au părăsit sala pentru a participa la CeX-ul PSD sau la dezbaterile legate de remanierile guvernamentale, opoziția s-a exprimat asupra unor modificări necesare textului actual al legii.
În privința modificărilor, au fost înregistrate șase voturi pentru și 3 abțineri. Se pare că amendamentele adoptate, ale PNL și UDMR, nu au fost de fond, însă, conform ministrului Muncii, acestea au vizat doar unele scăpări în textul propus de Guvern.
Legea Pensiilor nu a putut fi votată în Senat
Legea Pensiilor mai așteaptă încă votul senatorilor, deoarece luni, 19 noiembrie, aceștia nu au întrunit numărul necesar pentru a realiza cvorumul pentru vot. Senatorii opoziției au speculat acest moment de la tribuna sălii:
„Dat fiind faptul că majoritatea colegilor de la PSD au părăsit sala, o să vă rog să dăm un vot pentru a vedea dacă mai există cvorum de şedinţă. 27 de senatori prezenţi. Ne pare rău, la punctul 15 chiar era o lege importanta, Legea pensiilor. E mare păcat că PSD nu a stat să susţină această iniţiativă legislativă. Declar şedinţa închisă”, a afirmat preşedintele de şedinţă, senatorul PNL Alina Gorghiu, în timpul dezbaterilor.
Lia Olguța Vasilescu nu mai acceptă amendamente de fond pentru Legea Pensiilor
Lia Olguța Vasilescu a subliniat că nu a acceptat niciun fel de amendament cu un impact mai mare pentru că orice ban în plus ar putea aduce inaplicarea legii, lucru pe care nu și-l dorește nimeni. ”Modificări – să spunem scăpări ale noastre din lege, cu care am fost de acord să treacă pentru că vrem o lege mai bună. Nu am acceptat niciun fel de amendament care ar fi avut un impact mai mare, pentru că orice ban în plus (…) peste suma deja dublă a bugetului asigurărilor ar duce la inaplicarea legii şi cred că nu ne dorim niciunii acest lucru.Ne dorim pensii dublate faţă de 2016 şi, prin această lege, asta se întâmplă”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Totodată, în expunerea de motive se află și actul normativ de lege ca obiect de reglementare ce are în prim-plan inechitățile dintre beneficiarii sistemului public de pensii care intră în categoriile de persoane care și-au desfășurat activitatea în condiții de muncă similare, cu un nivel de salarizare similar. Prin actul normativ despre care vorbeam mai sus, pensionarul este definit drept o persoană care beneficiază de pensie de asigurări sociale, care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.