Legătura dintre arhitectul Catedralei Neamului și Patriarhul Daniel

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
25/11/2018, 15:15
Legătura dintre arhitectul Catedralei Neamului și Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel a vorbit despre bogăția materială și despre cea spirituală

Catedrala Mântuirii Neamului a primit sfânta slujbă în ziua de duminică, 25 noiembrie. Cu puțin timp înainte de aceasta, multe întrebări au curprins acest subiect, controversat pentru unii români, în special despre legătura dintre arhitectul Catedralei și Patriarhul Daniel.

Special pentru acest eveniment s-au deplasat în Capitală Patriarhul Ecumenic Bartolomeu 1, împreună cu un sobor de 100 de ierarhi. 30.000 de pelerini au fost prezenți la slujbele de sfințire, mai ales că datorită acesteia, au putut intra și în altar.

Arhitectul Catedralei și Patriarhul Daniel, legătură neștiută

Constantin Amaiei este deținătorul unei firme de avocatură, dar și cel care a proiectat Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai amplu proiect al Bisericii Ortodoxe Române. Se pare că arhitectul are o legătură cu Patriarhul României. Conducătorul planului Catedralei l-a cunoscut pe acesta pe vremea când era mitpolit la Iași. De asemenea, și atunci erau în discuții despre proiecte spectaculoase ale unui spațiu de rugăciune pentru enoriași, proiect ce s-a concluzionat acum.

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului
Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului

„Ideea construirii Catedrarei Neamului nu este nouă, ea vine din timpul Războiului de Independență, apoi a fost reluată în 1920, când Biserica Ortodoxă a devenit autocefală. Au fost mai multe proiecte, s-au discutat mai multe posibilități de amplasare, însă era imediat după război, nu au fost bani, a venit criza, a urmat Al Doilea Război Mondial și toată această discuție a fost amânată. Evident că în perioada comunistă nici nu se putea vorbi despre un asemenea proiect, de o asemenea construcție.

Ideea a revenit după 1990, și a fost finalizată abia acum, după 20 de ani. Actualul Patriarh Daniel, mai pragmatic, a trecut la selectarea celor 10 proiecte depuse, unele dintre ele semnate de mari arhitecți și societăți cu renume în domeniu, cu experiență atestata de lucrările realizate în timp, printre care și noi. Doi ani a durat analiza, dezbaterea pe proiecte, după care a urmat concursul propriu-zis. La final, în iulie 2010, am avut bucuria să aflăm că societatea Vanel Exim Bacău a fost desemnată câștigatoare, iar eu sunt șeful acestui proiect. Un mare avantaj l-am avut că noi suntem autorii proiectului și la Catedrală Înălțarea Domnului din Bacău, a declarat arhitectul Catedralei Mântuirii Neamului, Constantin Amaiei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×